Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familie conflicten en begrafenis


17 oktober 2015

Vraag nummer: 44002

Mijn moeder komt binnenkort te overlijden.Maar wegens omstandigheden hou ik 6 maanden mijn familie op afstand.Mijn echte vader is 43 jaar geleden overleden.Ik heb wel een stiefvader waar ik niet mee op kan schieten en er is veel spanning tussen hem en mij.Ook heb ik 3 zussen onze relatie is nietbhelemaalnoptimaal.Ik wil naar de toekomstige uitvaart. M9jn vraag is ben ik verplicht om bij mijn familie te staan??Moet ik de situatie uitleggen aan de begrafenisondernemer???Wat raad u mij aan???? Om de sfeer zo vredig mogelijk te laten verlopen.Mijn moeder hield niet van ruzie uit respect voor haar wil ik de vrede bewaren.Hartelijk bedankt voor u antwoord

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U bent natuurlijk niet verplicht om tijdens de begrafenis bij uw familie te staan. Maar het is moeilijk om van tevoren precies te zeggen waar u goed aan doet. Misschien is het verstandig om juist wel bij uw familie te staan, omdat er op dat moment - in het gezamenlijke verdriet over het verlies van uw moeder - toch een gevoel van saamhorigheid is. Misschien ook juist niet. Zoiets is eigenlijk nooit te voorspellen.

Belangrijk is het misschien voor u om te weten dat 'niets moet'. U hoeft niet per se voor het condoleren met uw stiefvader en uw drie zussen op een rij te staan, als u zich daar ongemakkelijk bij voelt. Er is geen voorgeschreven volgorde om achter een kist aan te lopen. U bent vrij om u 'los' tussen andere bezoekers van de begrafenis te bewegen, als u dat zou willen.

Ik denk niet dat het zin heeft om de situatie aan de begrafenisondernemer uit te leggen. Het is ten eerste maar de vraag of die u apart kunt spreken, zonder andere familie er bij. En als u dat in de groep doet kan dat discussie uitlokken tussen u en andere personen, waar niemand op zit te wachten en waar die uitvaartleider niets mee kan.
Dat de familieomstandigheden niet optimaal zijn, komt natuurlijk bij heel veel families voor. Een ervaren uitvaartverzorger houdt er uit zichzelf al rekening mee dat er dingen kunnen spelen.

Ik zou u alleen kunnen adviseren om u flexibel en verdraagzaam op te stellen. Als iedereen in de familie dat doet, kan uw moeder een waardig en memorabel afscheid krijgen. Daar moet het die dag om gaan.

Veel sterkte, de komende tijd!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE