Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ex echtgenote van mijn partner op de uitvaart


9 februari 2016

Vraag nummer: 45156

Mijn partner komt binnenkort te overlijden. Nu hebben we een dispuut met zijn zoon over de rol van de ex echtgenote tijdens de uitvaart van mijn partner. Mij partner heeft vastgelegd dat ik de uitvaart mag regelen. Zijn zoon uit een eerder huwelijk wil dat zijn moeder, de ex echtgenote, een prominente rol speelt tijdens de uitvaart. Zoals plaats nemen in de 1e volgauto samen met mij, toespraak houden tijdens de uitvaart en plaatsnemen in de condoleance rij. Ik heb hier als huidige partner grote moeite mee. Wat kan ik doen om te oorlogen dat de ex echtgenote zich opwerpt als de weduwe van zonder mijn stiefzoon te kwetsen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is moeilijk. Niet onmogelijk, maar wel moeilijk.

Ik zou ten eerste vasthouden aan de wens van uw partner, hoe hij de uitvaart geregeld wil hebben. Blijkbaar is het nodig dat uw partner dat ook meer in detail vastlegt, zoals wie in de eerste volgauto zit en wie toespraken mag houden.
Als jurist kan ik alleen adviseren om het ook werkelijk in detail op papier te zetten, omdat voorzienbaar is dat de details discussie kunnen gaan opleveren. Uw partner heeft de sleutel in handen. Hopelijk ziet hij in dat hij degene is die gevoelige discussies kan voorkomen. Nu ja, voorkomen niet, misschien, maar wel kan beslechten.

Ten tweede zou ik adviseren om in alle openheid deze punten samen te bespreken: uw partner, zijn zoon en u. Ik ken u niet en ik ken de andere personen natuurlijk ook niet en weet niet hoe ziek uw partner is. Maar als u samen afspraken zou kunnen maken, ook over details, zou dat voor allen het meest plezierig zijn.

Ik zou persoonlijk veel laten afhangen van de onderliggende verhoudingen. Als uw partner een soepel verlopen scheiding had en een goede verstandhouding met zijn ex-vrouw, kan ik mij best voorstellen dat zij een toespraak houdt. Maar naast u en uw stiefzoon in de condoleance-rij staan, geeft toch een vreemd beeld. Ook het samen met u in de eerste volgauto zitten. Maar goed, probeer daar samen met uw partner en zijn zoon uit te komen.

Uw partner wil dat u de uitvaart regelt. Dan moet u er in elk geval voor zorgen dat u en niet uw stiefzoon de opdrachtgever van de uitvaart is, zodat u en niet de zoon instructies kunt geven aan de uitvaartondernemer voor de bezetting van de volgauto's, de volgorde van toespraken etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE