'Een uitvaart zelf regelen' http://www.uitvaart.nl/infotheek/de-plechtigheid/invulling-en-opbouw/een-uitvaar" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Een uitvaart zelf regelen (vervoer kist met eigen auto naar begraafplaats)


28 oktober 2014

Vraag nummer: 40388

Ik las op uw site de informatie over 'Een uitvaart zelf regelen' http://www.uitvaart.nl/infotheek/de-plechtigheid/invulling-en-opbouw/een-uitvaart-zelf-regelen
Een nuttig artikel. We hebben er veel aan gehad.
Toch nog één vraag, voor de zekerheid: mogen wij, nabestaanden, de kist met het lichaam zelf naar de begraafplaats vervoeren? Onze auto is groot genoeg. Het betreft een rit naar een begraafplaats NIET in de gemeente van overlijden (en opbaren). Kunt u mij het artikel noemen in de politieverordening?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Inderdaad is het zo dat een enkele gemeente in haar Algemene Plaatselijke Verordening (of Algemene Politie Verordening, beide afgekort als APV) nog regels heeft staan voor het vervoer naar de begraafplaats. Maar dit zijn uitzonderingen, gebaseerd op verouderde wetgeving. Dit soort verouderde regels neemt ook af.

Deze regels gelden niet voor vervoer in de gemeente van overlijden en ook niet in de gemeente van opbaren. Alleen in de gemeente waar de begraafplaats is, waar begraven zal worden. Het geldt ook niet voor vervoer naar crematoria.
Als u met de overledene door een aantal gemeenten rijdt om bij de begraafplaats te komen, moet u in principe pas bij de laatste gemeentegrens die u dan passeert aan de regel van de gemeente waar de begraafplaats is, voldoen.
Het zal duidelijk zijn dat dit totaal verouderde zinloze regelgeving is.

In welke gemeente(n) deze regel nog geldt, kan ik u niet zeggen. Een jaar of tien geleden waren het er misschien een stuk of 5 gemeenten. In die orde van grootte moet u denken. De regel hield dan alleen in dat het vervoer van een overledene naar de begraafplaats in een daartoe geëigend vervoermiddel dient te geschieden. Of dat een rouwauto van een uitvaartonderneming moet zijn, is maar de vraag. Als het vervoer gebeurt in een auto waarvan de laadruimte makkelijk hygiënisch te reinigen is nadat de kist is vervoerd, is volgens mij ook aan de strekking van de regel voldaan. Want het doel van de regel is waarschijnlijk de bescherming van de volksgezondheid. Simpel gezegd: leg het stoffelijk overschot van opa niet gewoon op de achterbank van de auto waarbij lichaamsvocht in de bekleding kan trekken. Dat is niet hygiënisch. En niet verstandig met het oog op de volksgezondheid.

Maar mensen kunnen dit soort dingen ook zelf bedenken.

Ik zie het niet gebeuren dat u in de gemeente waar de begraafplaats is, door de politie staande wordt gehouden omdat zij eens wil onderzoeken of uw auto wel 'een daartoe geëigend vervoermiddel' is. Ik denk dat niemand zich realiseert dat zulke versleten regels af en toe nog bestaan. Als ze nog bestaan, zal niemand ze handhaven.

Als u na wilt gaan of u er mee te maken zou kunnen krijgen, moet u op de site van de gemeente waar de begraafplaats is, de APV opzoeken en dan op het woord 'begraafplaats' gaan zoeken. 99% kans dat u niets over vervoer naar de begraafplaats zult vinden.

Zie ook vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Vervoer overledene'. Zoals de vragen 'Lijkvervoer met eigen auto', 'Particulier vervoer overledene', 'Vervoer lijk in privé auto', 'Mogen wij de kist zelf vervoeren?', 'Aanhanger als lijkwagen' en andere.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >