Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eén van vijf kinderen beslist over begrafenis (advies kort geding)


17 augustus 2008

Vraag nummer: 5629  (oude nummer: 11156)

Mijn zus (één na jongste uit gezin van 5 kinderen) heeft genegeerd om de andere 4 kinderen op de hoogte te brengen van het in coma raken en daarna overlijden van onze moeder. Het verpleegtehuis verschuilt zich achter het feit, dat eerdergenoemde zus 'absoluut énig contactpersoon' zou zijn. Niemand van de kinderen en kleinkinderen heeft dus afscheid kunnen nemen van o(ma). Bij toeval kwamen wij achter het overlijden van onze moeder. Eerdergenoemde zus heeft zich als opdrachtgever bij 'n uitvaartbedrijf aangemeld om moeder a.s. maandag te begraven, in 'besloten kring': zijzelf, haar 2 zonen en 'n paar nichten, dus geen andere kinderen of kleinkinderen. Zij wordt NIET bij vader in het in 1999 aangekochte graf in Leusden begraven, maar op 'n begraafplaats in Amersfoort; dit duidelijk tegen de laatste wens van moeder.

Ondanks protesten van mijn 2 zussen, broer en mijzelf bij de uitvaartonderneming, weigert deze mee te werken aan 'n oplossing, omdat zij zeggen dat eerder genoemde zus opdrachtgever is. Maar zij had van ons geen machtiging of toestemming hiervoor, want wij wisten immers niets van het overlijden van moeder.
Is deze uitvaartonderneming wel ethisch verantwoord bezig of kunnen wij hen aanklagen voor het negeren van de laatste wens van mijn overleden moeder?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Allereerst gecondoleerd.

Een uitvaartonderneming heeft met niemand anders iets te maken dan met zijn opdrachtgever. Een uitvaartondernemer is geen rechter en kan en mag geen afweging maken tussen de belangen of wensen van zijn opdrachtgever en anderen.

Indien u en uw zussen en broer van mening zijn dat uw zus onjuist en onrechtmatig handelt, moet u direct (liefst vandaag, zondag, en anders morgen direct om 8.00 uur) een advocaat inschakelen die een kort geding aanzegt en de uitvaartonderneming en de begraafplaats direct gebiedt om de begrafenis morgen uit te stellen. Dat kan nog.

Het korte geding moet worden gevoerd tegen de jongste zus; de uitvaartonderneming en de begraafplaatshouder kunnen tegelijk worden gedagvaard als zij de begrafenis niet uitstellen. Het korte geding kan waarschijnlijk al morgenmiddag worden gevoerd, als een advocaat vandaag of morgenochtend direct actie onderneemt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE