Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bizar verhaal (moeder gecremeerd zonder andere kinderen te informeren)


10 januari 2018

Vraag nummer: 53333

Hallo
ik heb een vraag
Ons moeder heeft 8 kinderen maar door ons jongste zusje die er voor gezorgd heeft dat ons moeder met al haar kinderen het contact verbroken heeft behalve met onze jongste zusje omdat ons moeder zo bang voor haar was mijn tweelingzus had al 4 jaar geen contact met ons moeder maar ze belden wel geregeld ons moeder omdat ze bang was dat ze dood zal gaan dat was ook De reden waarom ze geregeld belden
Ik was 28 november 2017 op vakantie en kwam 18 november terug
En 19 november vierden ik met me zus onze verjaardag met wat familie en we hadden het ook over onze moeder
Op 3 december belden me tweeling zus weer na ons moeder maar de telefoon lijn was afgesloten toen belden ze na haar mobiel en die was ook buiten berijk toen stuurden me tweeling een sms na ons jongste zus wat is er met de telefoon van ma als er iets is hoop ik wel dat je het zegt als er iets is
Kreeg ze een berichtje terug ons moeder is dus 2 november 2017 overleden en gecremeerd en dat was de wens van ma en daar wil ik het verder bij laten dit is zo bizar dat al haar kinderen in rep en roer zijn me tweeling zus broer waar is ze aan overleden daar wilden ze geen antwoord op geven dus we weten gewoon niks ze zegt ook steeds dat ons moeder een brief had geschreven dat ze haar 7 kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen er niet bij wilden hebben zo was ons moeder niet die brief is onder druk geschreven van ons jongste zusje die bij de familie niet geliefd was en probeerden ons zo terug te pakken haar spullen heeft ze weggedaan we hebben helemaal niks van ons moeder tot ons grote verdriet dat we helemaal geen afscheid hebben kunnen nemen we hebben nota benen twijfels over haar dood want ons jongste zusje wilden haar zelfs in een bejaarde huis stoppen wat ons moeder egt niet wilden al met al blijven we met vragen zitten waar we geen antwoord op krijgen kunnen wij via de huisarts er achter komen of moet dit via een advocaat gedaan worden want de urn heeft ons jongste zusje in haar bezit en wij hoeven er niet op te rekenen dat wij er iets van krijgen wij zijn egt verbouwereerd dat zo iets lan gebeuren hopelijk is er iemand die ons kan helpen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is inderdaad een bizar verhaal. Verschrikkelijk. Maar helaas is het niet uniek. Meer mensen maken hele nare zaken meer rond de uitvaart van hun vader of moeder. Zie de vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid'.

De vraag is wat er nog gedaan kan worden. De crematie kan niet overnieuw worden gedaan. Uw jongste zus heeft de asbus met de as. Daarmee loopt uw familie ook nog het risico dat ze de as verstrooit.

U zou een advocaat in kunnen schakelen die beslag laat leggen op de asbus om vervolgens een rechtszaak te kunnen beginnen over de bestemming van de as. De vermeende brief van uw moeder moet boven tafel komen. Als ik u was zou ik eisen dat de asbus in een urnennis of een urnengraf komt te staan, waar iedereen haar kan bezoeken. Dat lijkt mij een reƫle mogelijkheid.
Als geen beslag kan worden gelegd op de asbus lijkt een verdere procedure zinloos, omdat uw zus de asbus dan waarschijnlijk nooit vrijwillig afgeeft en de as kan verstrooien. Dan houdt alles op.

Een ander punt is dat alle kinderen erfgenaam zijn van uw moeder. Een van de 8 erfgenamen heeft niet het recht om alles te pakken en om zaken weg te gooien. De 7 andere kinderen kunnen inzage eisen van bankrekeningen en spullen eisen en anders een schadevergoeding. Ook dit is natuurlijk een zaak voor een advocaat. Of een rechtsbijstandsverzekering, als u of een van uw broers of zussen die heeft.

U zou de huisarts van uw moeder kunnen vragen waar uw moeder aan overleden is. Dan heb je het probleem dat de arts in principe gebonden is aan het medisch geheim. Het is ook de vraag of de arts het wel weet. Als uw moeder in het ziekenhuis is overleden, vermoed ik dat de huisarts wel een bericht krijgt van het overlijden, maar of ook de doodsoorzaak wordt gemeld weet ik niet. De vraag is ook of men dat wel precies onderzoekt. Maar goed, u kan het proberen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE