Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bezwaar tegen video opnamen uitvaart


22 oktober 2012

Vraag nummer: 32291

De uitvaart van mijn zwager is op video vast gelegd. Nu krijgt mijn schoonzus een brief met de eis om een kopie te ontvangen om te zien of dat de personen van de brief erop staan zodat zij kunnen beslissen of mijn schoonzus de video mag gebruiken.
Wat moeten we hiermee? We willen deze video niet afstaan namelijk. Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een uitvaart is een prive evenement in besloten kring, net als bijvoorbeeld een bruiloft of een verjaardag. Er is geen wettelijk verbod om daar te fotograferen of te filmen. De organisator of opdrachtgever van zo'n bijeenkomst of 'viering' kan besluiten om dat wel te doen of niet te doen, of niet toe te staan.
Individuele gasten hebben in het algemeen de keuze van de organisator van de bijeenkomst maar te accepteren. Zeker als het gaat om een prive registratie van of namens de organisator om zelf een herinnering aan de bijeenkomst of viering te hebben.

Alleen in bijzondere omstandigheden kunnen aanwezigen bezwaar hebben tegen fotografie of film. Bijvoorbeeld als opnames commercieel gebruikt zouden worden, of een ander doel zouden dienen dan in het algemeen verwacht zou kunnen worden. Zij kunnen dan natuurlijk niet de hele video of alle foto's opeisen of het prive gebruik er van verbieden. Gasten op een uitvaart hebben in het algemeen zeker niet het recht om het gebruik van opnames te verbieden.

Het is echter denkbaar dat het in bepaalde bijzondere gevallen redelijk kan zijn om bepaalde (delen van) opnames niet te gebruiken. Men kan de opdrachtgever of organisator verzoeken om stukjes film of video of foto's te wissen en niet verder te verspreiden. Men kan het altijd vriendelijk vragen en misschien is het geen probleem om aan het verzoek te voldoen. Maar dat is ter beoordeling van de organisator van het evenement; in dit geval de opdrachtgever van de uitvaart, uw schoonzus. Dan hangt het in redelijkheid van het verzoek en de argumentatie af.

Eisen dat uw schoonzus een kopie van de video ter beoordeling afgeeft, gaat wek ver, waarschijnlijk te ver.
Aan de andere kant heeft het misschien ook geen enkele zin om een ruzie te laten ontstaan. En is het misschien wel het makkelijkst om de personen van de brief te laten weten dat, als zij nadrukkelijk op de video voorkomen, die stukjes er uit gehaald worden.

Ik ken de achtergrond van het verzoek van de briefschrijvers niet, maar zou me kunnen voorstellen dat iemand die geen goede verstandhouding met uw zwager en/of schoonzus had of heeft, niet graag uitgebreid gefilmd zou willen worden. Dan denk ik dat uw schoonzus ook geen prijs stelt op hun aanwezigheid in de video. Dan worden die beelden gewist en is iedereen gelukkig.

Maar als de briefschrijvers helemaal onzichtbaar zouden willen zijn en zouden eisen dat wanneer in hoofdzaak andere aanwezigen gefilmd worden en zij toevallig ook in een hoekje in beeld komen, die beelden ook gewist zouden moeten worden, gaat dat veel te ver. Als ze onzichtbaar zouden willen zijn, hadden ze niet moeten komen. In deze tijd is trouwens ook nooit te verhinderen dat allerlei anderen met hun mobieltje foto's en filmpjes maken.

Kortom: in het algemeen hebben de briefschrijvers geen rechten of iets te eisen. Maar misschien is het gewoon wel makkelijker voor iedereen om in de kern toch aan hun verzoek te voldoen en bepaalde beelden te wissen.

Er is nog een hele theoretische verhandeling te houden over schending van privacy, portretrechten, intellectueel eigendom e.d., maar dat gaat in dit stadium voor deze eenvoudige vraag te ver.

In een extreem geval kunnen de briefschrijvers zich ook tot de rechter wenden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE