Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bevoegdheid regelen van de uitvaart


23 maart 2005

Vraag nummer: 3780  (oude nummer: 5760)

mevr van 38 jaar is terminaal twee inwonende kinderen van 9 een 12 jaar. Gescheiden, de twee minderjarige kinderen vallen onder voogdij van hun vader. Huidige partner van mevr met wie ze samenwoont wil de uitvaart regelen, er is echter juridisch niets geregeld (geen samenlevingscontract geen testament) Ouders van mevr zijn in leven. Wie mag de uitvaart, zuiver juridisch gezien, gaan regelen ???

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Oei ai oi. Ik schrik van dergelijke vragen. En dergelijke situaties natuurlijk. Maar... u bent op tijd! Althans voor de formele dingen.
Het is zo dat niemand 'zuiver juridisch' of 'wettelijk' de bevoegdheid heeft om de uitvaart te regelen. De wetgever heeft heel bewust niemand aangewezen, omdat het in de praktijk vaak zo is dat 'de meest gerede' partij dat doet. Dat is niet te regelen of in een wet vast te leggen. Het is logisch dat de partner met wie men samenwoont, de uitvaart regelt. Maar het kan ook wel eens zo zijn dat een partner (of echtgenoot of geregistreerd partner) helemaal lam geslagen is en een (groot)ouder of een goede vriend(in) alles regelt. Alles kan, naar persoonlijke keuzes.

Zie vragen over het regelen van de uitvaart in de rubriek 'Overige onderwerpen' en de sub-rubrieken Uitvaartplechtigheid en Wilsbeschikking.

Iemand kan zelf beschikkingen over zijn/haar lijkbezorging maken in een codicil. Daar kan men ook in schrijven wie de uitvaart mag of moet regelen. Het codicil is een zelf met de hand geschreven papier(tje), met datum, naam en handtekening, anders is het niet geldig. Ik weet niet of mevrouw nog in de conditie is om zelf te schrijven, maar dat moet. En als ze dat niet kan, moet er een notaris komen.

Mevrouw en haar partner moeten zich realiseren dat als mevrouw overlijdt, de partner niets erft, niets mag en niets kan (behalve het regelen van de uitvaart) en wellicht zelfs uit de woning wordt gezet en spullen moet inleveren, noem maar op. De kinderen zijn dan de nige erfgenamen. De vader heeft dan alle touwtjes in handen, kan de helft van de inboedel meenemen, etc.
Ik weet hoe de onderlinge verhoudingen tussen betrokkenen zijn, en hoe de situatie feitelijk is, maar wees bedacht op het ergste. Ook wanneer verhoudingen tot op heden goed waren, gebeuren er soms zeer onverwachte en zeer ingrijpende dingen. Wellicht haalt de vader de kinderen weg, of niet, of de inboedel, of niet. En denk dan niet alleen aan wat koffiemokken, maar ook aan de auto, de TV, filmcamera, etc. etc. Een overlijden en erfenissen maken de vreemdste dingen in de mensen los. Neem geen risico.

Ik adviseer betrokkenen om zeer snel een notaris te raadplegen om de situatie te bespreken. Wellicht is er geen reden tot zorg. Maar het is verstandiger om dat vooraf te concluderen dan achteraf te merken dat die reden er wel was.
In het testament kan ook van alles rond de uitvaart geregeld worden. Wellicht kan de moeder in het testament ook regelen dat een ander in haar plaats (toeziend) voogd van de kinderen wordt, om maar eens iets belangrijks te noemen.

Niet wachten, geen risico nemen, soms gaat de allerlaatste levensfase onveracht snel.
Zie ook de collega-rubriek Notarieel advies van notaris Van de Griend.

mr W.G.H.M. van der Putten

Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd? Zie:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE