Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling crematie wilsonbekwame zus *


15 mei 2017

Vraag nummer: 50763

Mijn zus is meervoudig gehandicapt, daardoor wilsonbekwaam verklaard en staat derhalve onder bewind. De kans is groot dat zij binnenkort overlijdt en ik vraag me af wie de uitvaart gaat betalen. Ze is niet verzekerd, maar de bewindvoerder heeft een aanzienlijk bedrag voor haar gespaard, maar dat bedrag kan de bewindvoerder niet uitgeven aan een uitvaart na haar overlijden, omdat het bewind bij overlijden stopgezet wordt. Haar minderjarige zoon zal de erfgenaam zijn, maar met zijn vader, waar mijn zus van gescheiden is, hebben wij een zeer slechte band en wij zijn bang dat hij een zeer karige uitvaart zal regelen of zelfs geen opdracht zal geven tot een uitvaart. Mijn vraag is of de bewindvoerder het geld van mijn zus kan besteden aan een vooruitbetaalde uitvaart of dat er andere mogelijkheden zijn om mijn zus haar eigen geld te besteden aan een waardig afscheid. Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dat kan. Het is een goed idee om de kosten van de uitvaart, die in principe toch uit de nalatenschap betaald moet worden, vooraf in een depot te storten.

Het is inderdaad verstandig om de ex-echtgenoot niet de uitvaart te laten regelen en betalen; daar is vaak niet meer de meest liefdevolle en betrokken regeling van te verwachten. Als u dat van tevoren eigenlijk al weet zou het buitengewoon onverstandig zijn om dat zo te laten gebeuren.

Een depot kan worden gestort bij o.a. Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Er is dan geen verplichting om bij een bepaalde uitvaartonderneming de uitvaart te laten verzorgen. Daar is men vrij in.
Maar het lijkt mij verstandig om uw zuster daar zelf nog een keuze in te laten maken, anders doet haar ex-echtgenoot het. En dat is ook niet verstandig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE