Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven binnen 24 uur (feitelijk niet mogelijk)


1 september 2002

Vraag nummer: 986  (oude nummer: 1318)

Sunday 10 maart 2002

In het maandblad Uitvaart januari 2002 wordt genoemd dat moslims binnen 24 uur mogen begraven. Is dat wettelijk echt zo geregeld? Wat is er op tegen, om binnen 24 uur te begraven als de uitvaartondernemer een doktersverklaring kan overleggen waarop een natuurlijke dood genoemd staat.

Antwoord:

Geachte heer,

Begraven binnen 24 uur is in Nederland feitelijk niet mogelijk.
Men kan wel heel snel verlof tot begraven van de burgemeester krijgen, maar alleen met toestemming van de officier van justitie. De officier zal beslist ook eerst een verklaring van natuurlijke dood van een arts willen zien, alvorens hij toestemming geeft. Dat kost allemaal tijd.

Maar het cruciale punt is dat het verlof van de burgemeester niet meteen geldig is. Zolang er beroep tegen kan worden aangetekend, kan het nog niet gebruikt worden. De beroepstermijn is 24 uur. Door het bestaan van de beroepstermijn kan er nooit binnen 24 uur na het overlijden begraven worden.

Als de burgemeester en de officier van justitie en een arts supersnel meewerken, kan het in theorie binnen 25 uur. Maar dan moeten de arts, de burgemeester en de officier samen zo'n beetje naast het sterfbed staan en meteen tot actie overgaan. Dat lijkt mij theorie. Ik denk dat het in de praktijk al heel moeilijk is om iemand binnen 30 uur begraven te krijgen. 's Avonds en in het weekeinde kan men geen vergunning van de burgemeester krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

11 maart 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE