Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afscheidsfotografie; dochter wil dat foto's niet aan opdrachtgever worden verstrekt


7 april 2022

Vraag nummer: 64713

Dag Mr. van der Putten,
Enkele weken geleden heb ik een uitvaart verzorgd voor een familie waarbij moeder was overleden. Vader was mijn opdrachtgever. Vader en moeder hebben vier volwassen kinderen en er zijn meerdere kleinkinderen.
Op verzoek van vader heeft een afscheidsfotograaf de uitvaart gefotografeerd.
De vier kinderen hebben een zeer moeizame relatie met elkaar, de onderlinge verhoudingen zijn ernstig verstoord. Alle vier de kinderen hebben de uitvaart van moeder wel bijgewoond.
Nu, enkele weken na de uitvaart, verzoekt een van de kinderen mij en de fotograaf via e-mail om de foto's waarop zij en/of haar gezin staan afgebeeld, niet aan vader toe te sturen. Zij wil niet dat enige foto waarop zij en/of een van haar gezinsleden staat afgebeeld, bij de rest van het gezin of in een album terecht komt. Zij heeft dit niet eerder bij mij kenbaar gemaakt, bijvoorbeeld niet op de dag van de uitvaart of op een ander moment, dit mailtje aan mij is het eerste verzoek dat hierover gaat. De foto's zijn inmiddels wel klaar, maar nog niet opgeleverd aan de opdrachtgever. Mag deze dochter dit aan mij en/of de fotograaf vragen? Of heeft de vader/de opdrachtgever het recht om alle foto's te ontvangen en dient de dochter zich tot haar vader te wenden als zij wil dat foto's verwijderd/niet gedeeld worden?
Ik vind het een erg lastige situatie. Het gezin van de dochter staat (als onderdeel van het gehele gezin) namelijk op veel foto's afgebeeld. Zo heeft het gezin gezamenlijk de kist in de rouwauto geplaatst, samen binnen begeleid, er zijn overzichtsfoto's gemaakt waar het gezin van de dochter ook 'klein' opstaat, als al deze foto's verwijderd zouden moeten worden, blijft er voor vader niet veel van de foto's over. Ik hoop dat u mij kunt adviseren in deze. Alvast heel hartelijk dank!

Vriendelijke groet,

Uitvaartverzorger

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik meen dat u en de fotograaf dit verzoek naast u neer kunt en moet leggen. U en de fotograaf hebben een overeenkomst met de vader als opdrachtgever en die afspraak behoort nagekomen te worden.

Iedereen heeft kunnen zien dat er een reportage gemaakt werd. Als een of meer personen niet gefotografeerd hadden willen worden, hadden de dochter of haar gezinsleden dat ter plekke aan kunnen geven. Dan had u dat met de opdrachtgever kunnen bespreken en had de fotograaf hen waarschijnlijk wel buiten beeld kunnen houden. Maar als de dochter achteraf met een dergelijk verzoek komt, is daar in redelijkheid geen rekening mee te houden.

Juridisch hebt u met de dochter niets te maken; alleen met de vader. Ik weet niet hoe oud de gezinsleden van die dochter zijn, maar als die meerderjarig zijn heeft de dochter niets over hen te zeggen. Een uitvaart is een openbare gelegenheid, waar alleen de opdrachtgever van de uitvaart de regie over voert. Wie niet op de foto wil, moet niet komen of zelf zorgen buiten beeld te blijven.

In dit soort situaties komen mensen vaak snel met het argument 'privacy' op de proppen. U noemt het niet; de dochter zal het dan waarschijnlijk ook niet genoemd hebben. Terecht, want met privacy heeft dit alles niets te maken.

Ik zou gewoon de complete reportage afleveren aan de opdrachtgever. Dat is de enige verplichting die u en de fotograaf hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >