Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Advies over overlijden en geen contactpersoon hebben


26 april 2019

Vraag nummer: 57747

Goedemorgen, ik heb een vraag. Werk in een verpleeghuis op de afdeling beschermd wonen. Hier een bewoner die geen contact heeft met kinderen maar wel een vriend als 1e contactpersoon heeft. Heeft daar verder geen contact mee en zal ook niets gaan regelen qua uitvaart. Dhr wilt er verder ook niet over praten. Dhr heeft wel bewindvoering maar die zeggen dat het stopt bij overlijden. Wat gebeurd er nu als dhr in de avond of in een weekend overlijdt? HAP arts komt schouwen. En dan? Schakelen hun iemand of iets in? Een begrafenis ondernemer die het dan weer verder regelt? Wij willen dat het hier duidelijk gerapporteerd staat.
Hoop van jullie te horen, vriendelijke groet. Lies

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zou als instelling eisen dat een bewoner duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren als hij komt te overlijden. Of hij een uitvaartverzekering heeft en waar. En wie dan gewaarschuwd moet worden om een uitvaart te regelen.

De bewindvoering stopt inderdaad op het moment van overlijden. De bewindvoerder is niet bevoegd om over de nalatenschap te beschikken en een uitvaart te regelen.

Het is een terechte vraag wat er gebeurt als zo'n bewoner in de avond en in het weekeinde overlijdt. Ik weet het antwoord al: niets. Overdag trouwens ook niet.
Een schouwarts schakelt niemand in. Als niemand een uitvaartverzorger inschakelt, blijft uw verpleeghuis met het probleem zitten. U kunt wel een uitvaartverzorger inschakelen, maar dan zijn diens kosten in principe voor u. U bent immers dan de opdrachtgever.

Als niemand iets doet, moet de gemeente in actie komen om te regelen dat op een of andere manier een uitvaart plaats vindt. Maar de gemeente is in de avond en in het weekeinde niet bereikbaar voor dergelijke acties. Sommige gemeenten ook al op vrijdagmiddag niet meer.

Ik zou als verpleeghuis daarom echt van een bewoner eisen dat hij nu direct een regeling treft met een uitvaartondernemer en daar een deposito voor de uitvaartkosten stort, zodat het verpleeghuis weet dat die ondernemer gewaarschuwd kan worden en in actie kan treden. Zoiets hoeft niet om heel hoge bedragen te gaan, maar het moet wel geregeld worden. Het lijkt mij dat ook een bewindvoerder ook nu al een begrafenis of crematie kan regelen.

Als niemand iets doet, moet de overledene blijven liggen totdat de gemeente wordt gewaarschuwd. Die hoeft echter ook niet onmiddellijk tot feitelijke actie over te gaan. Er is geen wettelijke verplichting voor gemeenten om overledenen zo snel mogelijk naar een rouwcentrum te laten transporteren. Een gemeente kan ook denken "Laat die overledene eerst maar eens even in het verpleeghuis liggen. Dan gaan wij eerst wat dingen uitzoeken." Per slot weet het verpleeghuis dat iemand een keer zal komen te overlijden en kan zij daar maatregelen voor treffen. Een gemeente hoeft de problemen van verpleeghuizen niet op te lossen.

Een gemeente zoekt uit wie de kinderen van een overledene zijn, stelt hen van het overlijden in kennis, als ze dat nog niet wisten en biedt hen eerst de gelegenheid om een uitvaart te regelen. Pas als de kinderen dat - na enige overlegtijd - weigeren, hoeft de gemeente echt in actie te komen. Dan regelt de gemeente een uitvaart, maar zal zij de rekening van die uitvaart naar de kinderen sturen. Er is een speciale wettelijke regeling dat de kosten van een gemeentelijke uitvaart op de echtgenoot en kinderen van een overledene verhaald kunnen worden, ook als zij eventueel vele jaren geen contact hadden.

Dat iemand zijn hoofd in het zand steekt en niet over zijn uitvaart wil praten en niets wil regelen, daar zou ik als verpleeghuis geen genoegen mee nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE