Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil de kosten van de begrafenis van moeder niet betalen


13 december 2017

Vraag nummer: 53075

Ik ben 1 van 4 kinderen.en hoorde dat mijn moeder overleden is .hebben allemaal al 40 jaar of langer geen contakt met haar.krijgt een gemeente begrafenis.kunnen ze ons.(haar kinderen) verplichten om dat terug te betalen.wij zijn dit uiteraard niet van plan.mvg annemiek

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is een speciale wettelijke regeling in artikel 22 van de Wet op de lijkbezorging, dat een gemeente de kosten van de uitvaart kan verhalen op de bloed- en aanverwanten, die krachtens de artikelen 392-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest. Dat zijn de kinderen (en de echtgenoot).

De wetgever heeft dus nadrukkelijk geregeld dat de kosten van de uitvaart die een gemeente moet regelen omdat niemand anders het doet, niet voor rekening van de gemeentelijke belastingbetaler komen, maar van diens echtgenoot (m/v) of kinderen. Of kinderen wel of geen contact met hun ouders hadden, doet er niet toe. Ook niet hoe lang ze geen contact hadden.

Als u niet van plan bent om de kosten te betalen, zult u een extra probleem krijgen. De wet is zo duidelijk, dat er geen ontkomen aan is. Dan krijgt u ook nog kosten van een incasso, advocaat, griffierechten rechtszaak etc. Gelet op de wet kan een rechter niet anders dan kinderen veroordelen tot het betalen van de kosten die de gemeente heeft gemaakt. Als u of uw broers of zussen de financiƫle middelen niet hebben, kunt u wellicht bij uw gemeente in aanmerking komen voor bijzondere bijstand.

Overigens adviseer ik kinderen die niets met de uitvaart van een ouder van doen willen hebben, vaak om het toch te doen, simpelweg omdat ze zelf een begrafenis of crematie goedkoper kunnen regelen. Je hoeft alleen de opdracht te geven, alles zo eenvoudig mogelijk te doen en er hoeft een condoleance etc. te zijn. Men is ook niet verplicht de uitvaart bij te wonen. Iemand laten begraven in een algemeen graf is vaak de goedkoopste oplossing. Men kan de goedkoopste begraafplaats in de regio uitzoeken.

Zie de antwoorden op vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente' in de rubriek Overige onderwerpen.

Zie ook: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Is men verplicht een uitvaartondernemer in te schakelen?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE