Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeente regelt uitvaart zonder familie te waarschuwen 2


18 april 2018

Vraag nummer: 54670

Dank voor uw duidelijke antwoord. Kan de gemeente mij alsnog aansprakelijk stellen voor de kosten van de crematie?

Antwoord:

Geachte heer,

U niet, maar uw vader in principe wel. Want uw vader kan een van de erfgenamen of misschien wel de enige erfgenaam van zijn broer zijn. U bent geen erfgenaam. Dat zou u alleen geweest zijn als uw vader vorig jaar niet meer leefde.

Ik had er bij mijn eerste antwoord al even over gedacht om iets over de kosten en zo te schrijven. Maar dan komen er zoveel onbekende zaken bij kijken dat het allemaal te theoretisch wordt.

In principe zijn de erfgenamen aansprakelijk voor uitvaartkosten. (Zie vele vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' in de rubriek Overige onderwerpen. Maar de erfgenamen kunnen er onderuit komen door de erfenis te weigeren. Uw vader zou als erfgenaam aansprakelijk kunnen worden gesteld, maar als hij de erfenis formeel weigert (door een formulier in te vullen bij de griffie van de rechtbank), is hij niet meer aansprakelijk. Daarom heeft het aansprakelijk stellen door de gemeente weinig zin.

Maar uw vader zou redelijkerwijs nooit voor een groot bedrag aansprakelijk kunnen worden gesteld. Stel dat de gemeente euro 2.750,- kosten zou willen rekenen, dan zou uw vader dat kunnen weigeren, omdat hij veel goedkoper uit had kunnen zijn als hij de uitvaart zelf geregeld had. Men kan tegenwoordig een uitvaart krijgen voor ongeveer 1.250,- euro. Die 1.500,- euro meerkosten, daar is hij dan niet aanspreekbaar voor. Het was de verlichting van de gemeente om uw vader eerst te vinden en de gelegenheid te geven zelf de uitvaart te organiseren voordat de gemeente dat doet.

Maar uw vader kan de gemeente ook aansprakelijk stellen voor het weggooien van zijn erfenis. Misschien zaten er wel waardevolle objecten tussen, of in elk geval persoonlijk waardevolle zaken zoals fotoboeken en aandenkens van uw grootouders. Maar ja, is dat zo? Hoe weet je dat en hoe bewijs je dat enz.
Ik denk eerlijk gezegd dat het allemaal niet zo veel zin heeft om daarover te gaan klagen.

Maar ik zou als ik u(w vader) was de gemeente wel verantwoording vragen voor de gang van zaken, want hier zijn duidelijke grote missers begaan als men uw vader niet vond. Klagen hierover is goed voor de zaak van uw oom, maar kan er ook voor zorgen dat de gemeente Eindhoven in het vervolg meer moeite doet om nabestaanden te vinden.

Zie de antwoorden op vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente' in de rubriek Overige onderwerpen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >