Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rekening voor onbekende overledene

16 september 2018

Vraag nummer: 56119

Beste heer van der Putten,

We krijgen van de Meldkamer Postmortale Zorg een rekening toegestuurd voor een man die twee weken geleden is gevonden bij het spoor.

Op het moment dat ze het lijk vonden konden ze niet achterhalen wie deze persoon was, hier is een weekend over heen gegaan dat de identiteit vastgesteld is.

Hierna is er een opdrachtgever opgestaan (familie) en deze hebben de uitvaart verzorgd.

Nu krijgen we een rekening voor de kosten van het vervoer van het stoffelijk overschot en kosten mortuarium van bijna € 700,00.

Onze vraag is moet de gemeente dit betalen omdat het een onbekende persoon was toen ze deze persoon vonden? Kan dit later nog verhaald worden op de nalatenschap?

Wij komen er niet helemaal uit, vandaar de vraag even richting u.

Met vriendelijke groet,

XX
Medewerker Burgerzaken

Antwoord:

Geachte heer,

Wat betreft de rekening van het vervoer etc. van een langs het spoor gevonden persoon kan ik kort zijn: zulke kosten hoeft u niet te betalen.

De Wet op de lijkbezorging stelt in de artikelen 21 en 22 dat de gemeente voorziet in de lijkbezorging, als niemand anders het doet. De kosten, verbonden aan de bezorging van lijken waarvoor de burgemeester zorg draagt komen ten laste van de gemeente.
In eerste instantie gaat het in de artikelen 21 en 22 Wlb voor de gemeente om het ondernemen van actie. Dat is hier niet aan de orde; anderen namen al actie.

Er staat nergens in de wet dat de gemeente verantwoordelijk is voor kosten die derden maken voor hun eigen acties. PMZ kan de rekening zelf bij de opdrachtgever van de uitvaart c.q. de erfgenamen neerleggen. Het ophalen en verzorgen van een overledene is een kwestie van zaakwaarneming voor de erfgenamen. Wordt er niet vrijwillig betaald, dan kan men naar de rechter.

Ik zie geen enkele reden waarom de gemeente zou moeten optreden als incassobureau voor PMZ of andere ondernemingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder