Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten begrafenis verhalen op personen met andere nationaliteit

3 mei 2003

Vraag nummer: 2221 (oude nummer: 2638)

Geachte heer Van der Putten,

een aantal dagen geleden is in de gemeente een gescheiden man van Belgische nationaliteit overleden (Woonplaats tevens Belgiƫ). Nabestaanden, in casu 3 zussen en 1 dochter, willen niets voor hem regelen.

Een vraag die veel gesteld is, echter hier zijn de nabestaanden van Belgische nationaliteit en in Belgiƫ woonachtig: In hoeverre kan de gemeente nu de kosten van de lijkbezorging verhalen. Is hier sprake van ander (conflicten)recht.

Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer,

Volgens Nederlands recht heeft de gemeente - als zij de uitvaart regelt en betaalt - een rechtsgeldige vordering op die nabestaanden. En zo'n vordering kan in principe worden verhaald op iedereen van elke nationaliteit in elk land ter wereld. En als men niet bereid is goedschiks te betalen, kan een Belgische advocaat en/of deurwaarder worden ingeschakeld, het Belgische gerecht, enz.

Overigens adviseer ik gemeenten altijd om het moment waarop de gemeente in actie komt, flink te rekken. Dus niet per se binnen 5 dagen, maar geef uzelf maar uitstel. In de praktijk bedenken nabestaanden zich vaak last minute.

Ook zou ik in uw geval de betreffende nabestaanden direct (aangetekend per expresse) aanschrijven en vertellen dat ze op grond van de wet gehouden zijn om de uitvaart te regelen en te bekostigen, maar dat als ze dat niet doen, de gemeente alle kosten op hen zal verhalen. En dat als ze het zelf regelen, ze de kosten nog in de hand kunnen houden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Zie ook:
Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?