Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geld over van uitvaartpolis

15 februari 2021

Vraag nummer: 62435

Iemand is in onze gemeente overleden, maar heeft verder niemand. Hij heeft een uitvaartpolis met een groot bedrag €5000,- en de gemeente geeft maar €2000,- uit. Hoe zit het juridisch met de €3000,-?

gemeente X

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De uitvaartpolis moet in principe helemaal besteed worden aan de uitvaartkosten, neem ik aan. Zeker weet ik het niet, omdat alle polissen van uitvaartverzekeraars net iets anders kunnen zijn.

In het algemeen is het zo dat de gemeente uitkering van de polis kan vragen, of haar rekening bij de verzekeraar kan indienen. Wat kan, hangt af van de voorwaarden van de polis. Er zijn vele tientallen verzekeringen, misschien wel ruim honderd, met allemaal andere voorwaarden, dus in het algemeen kan ik er niets over zeggen. Maar u zult het zelf wel horen, in het contact met de verzekeraar.

Als u de kosten in rekening brengt, moet u zeker niet vergeten om uw eigen kosten als gemeente ook te declareren. U moet niet alleen de rekening van een uitvaartverzorger doorsturen, maar u hebt er als gemeente zelf ook tijd in zetten. Soms zelfs veel tijd. Die kosten kunnen ook worden gedeclareerd.

Als er geld overblijft, kan/moet dat naar het Rijksvastgoedbedrijf (zie hun site). Want het kan wel zo zijn dat deze overledene geen nabestaanden heeft. Maar dat geldt waarschijnlijk voor familie in de 1e, 2e of 3e graad. Er is een goede kans dat er nog verder weg familie
is, die dan erfgenaam is. Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt dat soms uit en anders zet hem het geld 20 jaar opzij voor erfgenamen die zich misschien toch nog melden. Na 20 jaar vervalt het geld aan de staat.

Ik adviseer u om zeker met het Rijksvastgoedbedrijf te overleggen. Zij kunnen veel werk van u overnemen en u zaken duidelijk maken. Juist in dit soort gevallen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder