Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geld over van uitvaartpolis


15 februari 2021

Vraag nummer: 62435

Iemand is in onze gemeente overleden, maar heeft verder niemand. Hij heeft een uitvaartpolis met een groot bedrag €5000,- en de gemeente geeft maar €2000,- uit. Hoe zit het juridisch met de €3000,-?

gemeente X

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De uitvaartpolis moet in principe helemaal besteed worden aan de uitvaartkosten, neem ik aan. Zeker weet ik het niet, omdat alle polissen van uitvaartverzekeraars net iets anders kunnen zijn.

In het algemeen is het zo dat de gemeente uitkering van de polis kan vragen, of haar rekening bij de verzekeraar kan indienen. Wat kan, hangt af van de voorwaarden van de polis. Er zijn vele tientallen verzekeringen, misschien wel ruim honderd, met allemaal andere voorwaarden, dus in het algemeen kan ik er niets over zeggen. Maar u zult het zelf wel horen, in het contact met de verzekeraar.

Als u de kosten in rekening brengt, moet u zeker niet vergeten om uw eigen kosten als gemeente ook te declareren. U moet niet alleen de rekening van een uitvaartverzorger doorsturen, maar u hebt er als gemeente zelf ook tijd in zetten. Soms zelfs veel tijd. Die kosten kunnen ook worden gedeclareerd.

Als er geld overblijft, kan/moet dat naar het Rijksvastgoedbedrijf (zie hun site). Want het kan wel zo zijn dat deze overledene geen nabestaanden heeft. Maar dat geldt waarschijnlijk voor familie in de 1e, 2e of 3e graad. Er is een goede kans dat er nog verder weg familie
is, die dan erfgenaam is. Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt dat soms uit en anders zet hem het geld 20 jaar opzij voor erfgenamen die zich misschien toch nog melden. Na 20 jaar vervalt het geld aan de staat.

Ik adviseer u om zeker met het Rijksvastgoedbedrijf te overleggen. Zij kunnen veel werk van u overnemen en u zaken duidelijk maken. Juist in dit soort gevallen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >