Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voor de wetenschap; procedure


14 juni 2016

Vraag nummer: 46468

Geachte,

Mijn vrouw en ik zouden, na ons overlijden, ons lichaam ter beschikking willen stellen aan de wetenschap. Hoewel we nog niet zo ver zijn, hoop ik, wat zou de procedure zijn.
Wij horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

Fam XX
Breda

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt contact opnemen met de anatomische instituten van een of meer academische ziekenhuizen. Daar kunt u bespreken hoe en wanneer men eventueel lichamen voor de wetenschap accepteert. Men wil tegenwoordig dat er van tevoren afspraken over gemaakt worden. Bij een overlijden een instituut van een universiteit bellen, werkt niet.

Een lijstje met Telefoonnummers van de anatomische instituten van medische faculteiten staat in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'. Of het lijstje nog actueel is durf ik niet te zeggen.
Actuele gegevens vind u via de site http://www.lichaamsdonatie.info. Daar staan alle instituten links in de kantlijn, met verwijzing naar eigen sites.

Alles begint tegenwoordig met het opzoeken van de sites van de academische ziekenhuizen op internet en daar lezen wat men er schrijft over het ter beschikking stellen en over de procedure.

Overigens is het zo dat er een veel groter aanbod is van overledenen dan dat men kan gebruiken. Ook als u uw stoffelijk overschot ter beschikking stelt moet u er serieus rekening mee houden dat van het aanbod geen gebruik gemaakt zal worden. U moet dus ook al bedenken - als het niet anders kan - of u een begrafenis of crematie wenst.
Als de kosten een factor van belang zijn, dan is een begrafenis in een algemeen graf voor 10 jaar meestal de goedkoopste optie. En anders een graf op een kerkelijke begraafplaats. Dat kan men meestal wel onder de 1.000,- euro regelen in de eigen of een buurgemeente. Een crematie kost ongeveer 1.300,- euro.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >