Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vergoeding voor ter beschikking stellen


24 juli 2019

Vraag nummer: 58272

Is het mogelijk dat als iemand zijn of haar lichaam ter beschikking stelt en ook orgaandonor is, als dank daarvoor dan gratis door de gemeente of universiteit wordt begraven danwel gecremeerd of de beschikking nu wel of niet werd geaccepteerd. De levende draagt bij of wilde bijdragen aan de wetenschap en in ruil daarvoor wordt de crematie bekostigd. Er kunnen dan al wel organen zijn verwijderd. Is dit een goed idee?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij Nederlandse universitaire instellingen is het zo dat een lichaam in beginsel helemaal wordt 'verbruikt'. Er is daarom geen lichaam meer over, dat begraven of gecremeerd kan worden. Een lichaam wordt helemaal ontleed.
In het buitenland gaat dat anders; in Belgiƫ en in Duitsland houdt men wel stoffelijke resten over en apart, die na een bepaalde periode begraven of gecremeerd kunnen worden.

De universitaire ziekenhuizen en instituten hebben zoveel aanmeldingen dat men geen 'beloning' hoeft te geven om voldoende aanbod te krijgen.

Ik denk niet dat universiteiten of gemeenten genegen zijn om iedereen gratis een uitvaart te geven, die zich aanmeld, maar wiens lichaam niet gebruikt wordt. Dan wordt het waarschijnlijk te makkelijk om zich feitelijk voor een gratis uitvaart aan te melden.

Datzelfde geldt ook voor mensen die een orgaan willen afstaan. Als mensen die een hoornvlies willen doneren (wat tot op zeer hoge leeftijd kan) meteen een gratis uitvaart krijgen, moet voor een te hoge populariteit worden gevreesd.

Uw idee heeft dus wel wat haken en ogen. Het voornaamste bezwaar is dat er na ontleding gewoon geen lichaam meer over is. Er valt dus niets meer te begraven of te cremeren. De ontleding is ook niet iets dat men in een dag doet. Het kan soms wel twee jaar duren, voor men alle delen van een lichaam gebruikt heeft.

Zie ook andere vragen in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >