Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ter beschikking stellen aan de medische wetenschap?


9 augustus 2002

Vraag nummer: 894  (oude nummer: 1219)

Wat gebeurt er precies met je lichaam als je het aan de medische wetenschap hebt geschonken. En belangrijker nog. Wat gebeurt er met de nabestaanden, hoe wordt de 'uitvaart' geregeld, hoe gaan ze met hun rouwproces om, vooral omdat er geen lichaam is om afscheid van te nemen. Ik kom nergens informatie tegen over deze materie.
Zijn er op internet discussiesites waar je eventueel met nabestaanden hierover kan praten?

Antwoord:

Wat er met je lichaam gebeurt als je het aan de wetenschap hebt geschonken, hangt af van de voorwaarden of afspraken die daarover zijn gemaakt.
Vooraf moet worden opgemerkt dat de instituten (academische ziekenhuizen) die lijken voor onderzoek en onderwijs gebruiken, niet altijd per definitie een lichaam accepteren. Ik heb wel gehoord dat men een te groot aanbod heeft. Als er op een bepaald moment een te groot aanbod is omdat te veel mensen overlijden, dan neemt men geen lichamen aan.

Als een lichaam wel wordt geaccepteerd, zal men het zo snel mogelijk willen hebben, om het zo snel mogelijk zo goed mogelijk te conserveren.
De tijd zal dan - denk ik - te krap zijn om nog een afscheidsbijeenkomst met veel familie, vrienden en bekenden te organiseren. Natuurlijk kan altijd een afscheidsplechtigheid worden georganiseerd, maar dan zonder aanwezigheid van het lichaam. Ook opbaring e.d. zal niet meer kunnen.

Wie zijn lichaam ter beschikking stelt, zal zich moeten realiseren dat dit ook gevolgen kan hebben voor de rouwverwerking van de nabestaanden.

Ik ken op internet ook geen informatie van anatomische instituten over deze onderwerpen. Als u er over zou willen discussiƫren, zou u er in het Forum van deze site een vraag over kunnen stellen.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 augustus 2002

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > uitvaartvoorlichting.
Bijvoorbeeld over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >