Leeftijdgrens registratie


25 juli 2003

Vraag nummer: 2365  (oude nummer: 2849)

Ik en kort geleden 30 geworden en heb lang daarvoor al besloten dat ik donor wil zijn en daarna wil ik graag mijn lichaam ter beschikking stellen. Ik belde naar het academisch ziekenhuis in Nijmegen, op aanraden van mijn huisarts, maar de mevrouw die ik aan de telefoon kreeg hoorde dat ik vrij jong ben en vertelde mij dat zij pas registreren vanaf 60 jaar. Zij zei dat ik te jong was om dat vast te laten leggen ivm evt partner en of kinderen die mijn beslissing daarover zou kunnen veranderen. Hoe moet ik dit nu vast laten leggen bij een ziekenhuis als ze steeds over leeftijd beginnen? Ik kan wel verongelukken op mijn 31ste. Moet ik familie en vrienden inlichten en dan?
vr.groet, anita

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zoals ik in eerder antwoorden over het ter beschikking stellen heb gezegd, is het in alle gevallen onzeker of een academisch ziekenhuis een stoffelijk overschot kan accepteren, als iemand overlijdt.
Ik zou in uw geval in een codicil vastleggen, wat uw wensen aangaande het donorschap en het ter beschikking stellen zijn en dat ook aan een aantal mensen in uw naaste omgeving vertellen en hen een copie van het codicil in gesloten enveloppe geven. Áls het dan zo zou zijn dat u tamelijk jong overlijdt, zal men zeer waarschijnlijk direct met academische ziekenhuizen contact opnemen om te zien of aan uw wens voldaan kan worden. Meer zekerheid is er niet; meer zekerheid is er nooit.

En denk er aan: meerdere mensen er over vertellen. Je zult altijd zien dat als er iets gebeurt, de een in het ziekenhuis ligt, de ander een paar jaar geleden was geëmigreerd, een ander een wereldreis is gaan maken, etc. Meer mensen vergroten de kans op succes, zal ik maar zeggen.

En een donorcodicil, ook een heel goede zaak, kunt u natuurlijk nu al laten registreren.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.