Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten loos begraven


4 mei 2021

Vraag nummer: 62870

Is het zo dat als ik mijn lichaam aan de wetenschap doneer er geen uitvaart is?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat hangt er van af wat u onder 'een uitvaart' verstaat.

Als een lichaam een aan wetenschappelijk instituut van een universiteit wordt gedoneerd, moet dat wel snel naar de universiteit overgebracht worden. Dan is er geen tijd om bij de kist een afscheid te organiseren. Naast familie kan wel afscheid nemen.

Direct na het overlijden moet de universiteit op de hoogte worden gesteld. Zij zullen waarschijnlijk vragen naar informatie over de doodsoorzaak. Direct hierna nemen zij een besluit of het lichaam geaccepteerd wordt. Is dat het geval dan moet het lichaam binnen 24-uur worden binnengebracht bij de universiteit.

Het is natuurlijk altijd mogelijk om een aantal dagen of een week later een afscheidsbijeenkomst te organiseren. Er is dan alleen geen kist met de overledene bij. In Nederland is dat ongebruikelijk, maar bijvoorbeeld in Duitsland komt dat vaak voor.

U moet wel bedenken dat een lichaam niet altijd wordt geaccepteerd. Sommige universiteiten hebben een te groot aanbod. Maar dat kan over een aantal jaren anders zijn.
Men moet dus eigenlijk toch altijd een begrafenis of crematie regelen, voor het geval een lichaam niet wordt geaccepteerd.

Vragen en antwoorden van andere lezers over dit onderwerp zijn te vinden in deze adviesrubriek.

Ik merk op dat er nog een alternatief is voor het ter beschikking stellen van een lichaam, namelijk het bedrijf RISE Labs Lichaamsdonatie. Deze private onderneming voorziet vooral in de behoefte aan donorlichamen voor onderzoek. Bij de meeste universiteiten gaat het om onderwijs. Voor meer informatie zie www.riselabs.eu
Bij universiteiten is er vaak een te groot aanbod van overledenen, zodat een lichaam lang niet altijd kan worden geaccepteerd. De behoefte aan lichamen bij onderzoek is zo groot dat een lichaam bij RISE Labs bijna altijd geaccepteerd zal worden.

Tot slot verwijs ik u graag naar de informatieve pagina 'Ter beschikking stellen van de wetenschap' in de Infotheek van deze site.

Tot slot: u noemt in de kop van uw vraag het woord 'begraven'. Het is niet zo dat lichaamsresten uiteindelijk door de universiteit worden begraven. Meestal worden ze gecremeerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >