Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil crematie resten na ontleding


5 februari 2014

Vraag nummer: 37270

Indien ik mijn lichaam ter beschikking stel voor de wetenschap, worden dan de restanten van mijn stoffelijk overschot gecremeerd
Wordt dan de as beschikbaar gesteld aan mijn nabestaanden zodat het uitgestrooid kan worden in de Oosterschelde .
De reden is 1200 duiken gemaakt in de schelde.

Antwoord:

Geachte heer,

U moet een dergelijke vraag voorleggen aan het anatomisch instituut aan wie u uw lichaam zou willen vermaken. Ik kan daar niet met zekerheid antwoord op geven.

Ik heb echter de indruk dat het niet mogelijk is om aan uw wens uitvoering te geven. Ik heb het zo begrepen dat het soms wel 2 jaar kan duren voordat bepaalde delen van het lichaam helemaal verbruikt zijn. Als men bijvoorbeeld in januari armen op de snijzaal ontleedt en in maart benen en in augustus ruggen, dan denk ik niet dat het praktisch doenlijk is om telkens restjes van de heer A of mevrouw B apart te houden, te verzamelen en na 2 of 3 jaar separaat te cremeren. Al het restmateriaal wordt wel gecremeerd, maar niet meer individueel herleidbaar naar een bepaalde persoon.
Maar dit is alleen wat ik denk, zo hoeft het niet te gaan.

Zie in de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > 'Uitvaartvoorlichting' de film over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---
Naschrift

Een lezer van deze rubriek attendeerde mij een dag na mijn antwoord dat de begraafplaats De Nieuwe Ooster (DNO) te Amsterdam met het VU-Mc een overeenkomst heeft gesloten over het cremeren van door hen aangeboden stoffelijke resten na ontleding. Ik heb even overleg gehad met DNO en ik kwam nog het volgende te weten.
Er komt een apart strooiveld om de as van deze crematies te verstrooien. Op dit strooiveld komt een gedenkteken en er wordt 2x per jaar een bijeenkomst voor nabestaanden, studenten en personeel van de VU georganiseerd om deze overledenen te herdenken en hen eer te bewijzen dat ze hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking hebben gesteld.
De crematies zijn, zoals ik al veronderstelde, collectief. Er vinden geen individuele crematies met stoffelijke resten van 1 persoon plaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >