Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Forensisch onderzoek aan botten


17 september 2011

Vraag nummer: 26059

Een buitenlandse student studeert forensische antropologie en heeft voor zijn onderzoek in Nederland menselijke botten nodig. De gemeente en universiteiten kunnen mij niet met zekerheid vertellen of en waar deze beschikbaar zouden zijn in Nederland. Daarom zou ik mijn vraag aan u voor willen leggen: weet u of er in Nederland menselijke botten beschikbaar worden gesteld voor wetenschappelijk onderzoek?

Antwoord:

Geachte heer,

Volgens de Nederlandse wet kunnen overledenen alleen ter beschikking van de wetenschap worden gesteld als het gaat om ontleding. Niet als het gaat om andersoortig wetenschappelijk onderzoek.

Bij de ruiming van graven op begraafplaatsen komen botten vrij, maar deze mogen niet ter beschikking worden gesteld voor wetenschappelijk onderzoek. Zij moeten op een begraafplaats blijven, tot ze volledig verteerd zijn.

Aan de andere kant is het zo dat het niet verboden is om botten te gebruiken voor forensische antropologie. Het kan dan gaan om het gebruik van botten van oude universitaire collecties e.d. of om materiaal dat uit het buitenland komt. Men mag alleen geen 'verse' overledenen hiervoor gebruiken en ook geen resten uit graven of van Nederlandse begraafplaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over 2 lichamen in 1 kist:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >