Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafenisverzekering nodig bij ter beschikking van de wetenschap?


1 december 2015

Vraag nummer: 44408

Als ik mijn lichaam voor de wetenschap ter beschikking stel, hoef ik eigenlijk geen begrafenisverzekering af te sluiten?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt zeker wel een uitvaartverzekering nodig, als u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt. Het is namelijk helemaal niet zeker dat het anatomisch instituut waar u afspraken mee hebt gemaakt, het lichaam ook werkelijk 'afneemt' op het moment van uw overlijden. Als het aanbod te groot is - en dat schijnt het op dit moment te zijn - dan nemen instituten geen lichamen aan.

In 2012 was het aanbod van lichamen zo sterk toegenomen dat veel anatomische instituten een aannamestop van lichamen hebben ingesteld. Op enkele instituten was het aanbod zelfs verdrievoudigd, zo las ik ergens.
In 2012 was er een totale aannamestop door de medische faculteiten Amsterdam (VU), Nijmegen, Rotterdam (allen voor onbepaalde tijd) en Groningen (voor twee jaar).
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de universiteiten van Leiden en Maastricht namen slechts beperkt lichamen aan.

De actuele situatie in 2015 ken ik niet, maar dat er een te groot aanbod is zal nu niet ingrijpend veranderd zijn.
Dat moet u er niet van weerhouden om u aan te melden, als u om principiƫle redenen uw lichaam ter beschikking wilt stellen. Maar als u denkt 'Dat spaart mooi de kosten van een uitvaart uit', dan is de kans misschien wel groter dat dat niet zo is, dan dat dat wel zo is.

Ik wil nog iets in overweging geven. Nabestaanden hebben vaak moeite met het afstaan van een lichaam aan de wetenschap, omdat het binnen 24 uur na het overlijden moet gebeuren. Er is dan vaak geen kans om afscheid te nemen. Dat is een heel abrupt einde.
Misschien vinden de nabestaanden het wel prettig om toch een afscheidsdienst te houden, afgerond met een koffietafel of diner. Sommige nabestaanden willen wellicht toch een plek om naar toe te staan, een gedenkplek op een begraafplaats, waar men bloemen kan leggen en kan mijmeren. Dat soort kosten zou betaald kunnen worden uit de uitvaartverzekering.

Ik denk dat het verstandig is om geen zuivere naturaverzekering te nemen (die alleen diensten vergoedt), omdat een deel van de diensten misschien niet afgenomen wordt en nabestaanden dan geen geld terug krijgen. Dan lijkt mij een kapitaalverzekering of sommenverzekering die een bedrag uitkeert, een betere optie. Dan is er totale vrijheid in de besteding van het geld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten



TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >