Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichte autopsie bij overlijden van kinderen en minderjarigen


26 april 2004

Vraag nummer: 3088  (oude nummer: 4261)

Geachte,

Bestaat er een wettelijke regeling omtrent autopsie bij kinderen of miderjarigen? In Belgiƫ is autopsie verplicht bij kinderen onder de 18 maanden. Bestaat er in Nederland iets soortgelijks of niet?

Filip

Antwoord:

Geachte heer,

Nee,in Nederland bestaat dit niet. Er wordt trouwens wel over gedacht om zoiets in te voeren, autopsie/sectie of een extra schouw, al ligt de leeftijdsgrens nog niet vast. Ongeveer twee jaar geleden trok het overlijden van jonge kinderen als gevolg van mishandeling de publiciteit. Men vond dat een jong overleden kind altijd door een professionele lijkschouwer geschouwd zou moeten worden.
De achterliggende idee is vooral ook kindermishandeling op te kunnen sporen.

Persoonlijk zou ik er geen voorstander van zijn om standaard sectie of autopsie toe te passen. Ik vind autopsie op zichzelf al een vorm van mishandeling en een aantasting van de integriteit van het lichaam. Dat moet beperkt blijven tot gevallen waarin het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.
Ik schat in dat de kans groot is dat over enkele jaren bij wet geregeld gaat worden dat niet een gewone arts, maar een gemeentelijke lijkschouwer een overleden kind schouwt. Autopsie zal als een te zwaar middel worden gezien.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE