Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verplichte autopsie bij overlijden van kinderen en minderjarigen

26 april 2004

Vraag nummer: 3088 (oude nummer: 4261)

Geachte,

Bestaat er een wettelijke regeling omtrent autopsie bij kinderen of miderjarigen? In Belgiƫ is autopsie verplicht bij kinderen onder de 18 maanden. Bestaat er in Nederland iets soortgelijks of niet?

Filip

Antwoord:

Geachte heer,

Nee,in Nederland bestaat dit niet. Er wordt trouwens wel over gedacht om zoiets in te voeren, autopsie/sectie of een extra schouw, al ligt de leeftijdsgrens nog niet vast. Ongeveer twee jaar geleden trok het overlijden van jonge kinderen als gevolg van mishandeling de publiciteit. Men vond dat een jong overleden kind altijd door een professionele lijkschouwer geschouwd zou moeten worden.
De achterliggende idee is vooral ook kindermishandeling op te kunnen sporen.

Persoonlijk zou ik er geen voorstander van zijn om standaard sectie of autopsie toe te passen. Ik vind autopsie op zichzelf al een vorm van mishandeling en een aantasting van de integriteit van het lichaam. Dat moet beperkt blijven tot gevallen waarin het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.
Ik schat in dat de kans groot is dat over enkele jaren bij wet geregeld gaat worden dat niet een gewone arts, maar een gemeentelijke lijkschouwer een overleden kind schouwt. Autopsie zal als een te zwaar middel worden gezien.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder