Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tot wanneer is autopsie mogelijk?


7 december 2016

Vraag nummer: 48550

Beste

Tot wanneer na overlijden kan autopsie verricht worden?
Kan dit na een jaar nog?

Mvg
Rosa

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ben geen arts en kan u hier geen goed antwoord op geven. De rubriek is alleen bestemd voor vragen over de wetgeving inzake begraven, cremeren en lijkbezorging in het algemeen.

Vanuit die optiek kan ik zeggen dat de wet geen grens trekt bij autopsie na een bepaald aantal uren, dagen, maanden of jaren.

Autopsie - ook wel inwendige lijkschouw(ing), sectie, obductie of lijkopening genoemd - is het inwendig onderzoeken van het lichaam van een overleden persoon om doodsoorzaak en ziekteprocessen te onderzoeken en vast te stellen. Ik denk dat het in het algemeen wenselijk zal zijn om autopsie zo spoedig mogelijk na het overlijden plaats te laten vinden. Maar soms zal het nodig zijn om ook nog na een lange periode onderzoek aan het lijk te verrichten. Ik ken voorbeelden dat stoffelijke overschotten na een misdrijf door de officier van justitie alleen worden vrijgegeven voor begraven en niet voor cremeren, opdat er later zonodig nog onderzoek aan de stoffelijke resten kunnen plaatsvinden. Soms kan er ook nog na jaren onderzoek aan stoffelijk onderzoek plaats vinden. Maar dat zal waarschijnlijk alleen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek plaatsvinden. Bijvoorbeeld kinderen van een overledene die na een jaar na een overlijden nog onderzoek willen laten doen naar een erfelijke ziekte, zullen waarschijnlijk geen toestemming krijgen voor een opgraving.

Voor de volledigheid: aan de as van een gecremeerde overledene valt weinig of geen onderzoek meer te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE