Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Tot wanneer is autopsie mogelijk?

7 december 2016

Vraag nummer: 48550

Beste

Tot wanneer na overlijden kan autopsie verricht worden?
Kan dit na een jaar nog?

Mvg
Rosa

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ben geen arts en kan u hier geen goed antwoord op geven. De rubriek is alleen bestemd voor vragen over de wetgeving inzake begraven, cremeren en lijkbezorging in het algemeen.

Vanuit die optiek kan ik zeggen dat de wet geen grens trekt bij autopsie na een bepaald aantal uren, dagen, maanden of jaren.

Autopsie - ook wel inwendige lijkschouw(ing), sectie, obductie of lijkopening genoemd - is het inwendig onderzoeken van het lichaam van een overleden persoon om doodsoorzaak en ziekteprocessen te onderzoeken en vast te stellen. Ik denk dat het in het algemeen wenselijk zal zijn om autopsie zo spoedig mogelijk na het overlijden plaats te laten vinden. Maar soms zal het nodig zijn om ook nog na een lange periode onderzoek aan het lijk te verrichten. Ik ken voorbeelden dat stoffelijke overschotten na een misdrijf door de officier van justitie alleen worden vrijgegeven voor begraven en niet voor cremeren, opdat er later zonodig nog onderzoek aan de stoffelijke resten kunnen plaatsvinden. Soms kan er ook nog na jaren onderzoek aan stoffelijk onderzoek plaats vinden. Maar dat zal waarschijnlijk alleen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek plaatsvinden. Bijvoorbeeld kinderen van een overledene die na een jaar na een overlijden nog onderzoek willen laten doen naar een erfelijke ziekte, zullen waarschijnlijk geen toestemming krijgen voor een opgraving.

Voor de volledigheid: aan de as van een gecremeerde overledene valt weinig of geen onderzoek meer te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder