Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Sectie zonder toestemming familie?

26 februari 2003

Vraag nummer: 2030 (oude nummer: 2417)

Wed, 26 Feb 2003 12:44

is autopsie verplicht, ook als de familie van de overledene geen toestemming hebben gegeven, maar ze toch gaan uitvoeren? want we zijn moslims en is bij ons niet mogelijk dat de lichaam van de overledene iets wordt gedaan.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Sectie (of autopsie; een ander woord, maar is hetzelfde) mag nóóit zonder toestemming van de familie of - vooraf - van de overledene zelf. Dus wees maar gerust. En ook veel niet-moslims vinden dat er van het lichaam van een overledene af moet worden gebleven.

Er zijn echter een paar uitzonderingen. Sectie kan wel eens nodig zijn voor een strafrechtelijk onderzoek, bijvoorbeeld als de overledene is vermoord. En in bijzondere gevallen bij een vliegtuigongeval (zie een artikel van mijn hand hierover in de rubriek Artikelen van deze site) en in het belang van de volksgezondheid (bij een dreigende epidemie waar andere dodelijke slachtoffers zouden kunnen vallen en men de oorzaak van de ziekte niet begrijpt). Maar dat zijn heel uitzonderlijke omstandigheden, die zich zeer zeer zelden voordoen.

Maak u dus geen zorgen voor niets!

mr W.G.H.M. van der Putten

26 februari 2003

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder