Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Sectie zonder toestemming familie?


26 februari 2003

Vraag nummer: 2030  (oude nummer: 2417)

Wed, 26 Feb 2003 12:44

is autopsie verplicht, ook als de familie van de overledene geen toestemming hebben gegeven, maar ze toch gaan uitvoeren? want we zijn moslims en is bij ons niet mogelijk dat de lichaam van de overledene iets wordt gedaan.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Sectie (of autopsie; een ander woord, maar is hetzelfde) mag nóóit zonder toestemming van de familie of - vooraf - van de overledene zelf. Dus wees maar gerust. En ook veel niet-moslims vinden dat er van het lichaam van een overledene af moet worden gebleven.

Er zijn echter een paar uitzonderingen. Sectie kan wel eens nodig zijn voor een strafrechtelijk onderzoek, bijvoorbeeld als de overledene is vermoord. En in bijzondere gevallen bij een vliegtuigongeval (zie een artikel van mijn hand hierover in de rubriek Artikelen van deze site) en in het belang van de volksgezondheid (bij een dreigende epidemie waar andere dodelijke slachtoffers zouden kunnen vallen en men de oorzaak van de ziekte niet begrijpt). Maar dat zijn heel uitzonderlijke omstandigheden, die zich zeer zeer zelden voordoen.

Maak u dus geen zorgen voor niets!

mr W.G.H.M. van der Putten

26 februari 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE