Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Obductie en achterhouden van organen


17 april 2009

Vraag nummer: 6425  (oude nummer: 12801)

Ik heb op 2 maart verzoek gedaan voor sectie op mijn man die geheel onverwachts in zijn slaap is overleden op 44 jarige lfd.

Ik heb apart toestemming gegeven voor schedel sectie, want werd mij verteld dat zijn hersenen dan niet terug geplaatst worden. De overige organen zouden worden terug geplaatst.

Uit het verslag dat ik heb doorgenomen, bleek dat daarin stond dat ik geen toestemming heb gegeven voor schedel sectie. De betreffende pathaloog zei dat dat niet was doorgekomen bij haar, en dat ze dat zo frustrerend vond dat er geen toestemming voor was gegeven. De huisarts zei dan moet dat alsnog gebeuren, ja dat gaat niet want hij is gecremeerd.
Je moet er toch niet aan denken.

In het mortuarium heb ik gevraagd hé schedel niet gelicht, nee was niet nodig. Omdat alles richting hard wees, maar ik moest de huisarts maar bellen.

Die vertelde mij dat er weefsel is afgenomen, voor micorscopisch onderzoek en dat uitslag er dan met week of vier zou zijn.

In verslag stond dat er geen aanwijsbare reden voor de dood is gevonden en dat de pathaloog een 2nd opinion heeft aangevraagd bij een collega in adam. De huisarts vroeg of dit alleen microscopisch onderzoek betrof of volledige sectie op het hart... Later zeg ik dat kan toch niet want alle organen zijn terug geplaatst...bij navraag blijkt dat ze het hart van mijn man niet hebben terug geplaatst, niemand heeft mij dit verteld of gevraagd of dit goed was.

Hadden ze daar mijn toestemming niet voor moeten vragen?

Kan ik het hart ook terug vragen, zodat ik het zelf nog kan laten cremeren?

De uitslag van 2nd opinion duurd ongeveer nog 2 mnd.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het medisch recht. Deze rubriek gaat over de regelgeving voor begraven en cremeren. Daar gaat uw vraag niet over. Wij weten niets van medisch recht.

Een ziekenhuis heeft echter zeker een klachtenregeling. Dus daar kunt u informeren hoe aan uw vragen en wensen tegemoet kan worden gekomen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE