Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is een gerechtelijke obductie te voorkomen?

29 januari 2016

Vraag nummer: 45043

Ik las op uw site de Folder Obductie Nabestaanden
http://www.uitvaart.nl/infotheek/artikelen-en-rapporten/folders-over-obductie/folder-obductie-nabestaanden

De vraag die bij mij blijft hangen (ook naar het lezen van dit artikel) of het mogelijk is een gerechtelijke obductie tegen te houden/te voorkomen. Uiteraard zijn hier altijd mogelijkheden toe, maar naar dergelijke middelen zou ik liever niet willen grijpen, als het ook netjes kan. Valt dit bij leven ook op een rechtsgeldige wijze vast te leggen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een gerechtelijke obductie, dus het inwendig onderzoek op last van de officier van justitie of de rechtbank, lijkt mij bijna niet tegen te houden. Ik zeg 'bijna' omdat je in theorie altijd kunt vragen "Wilt u het alstublieft niet doen" en dat er dan de kans is dat men zegt "Nou, vooruit, dan doen we het niet". Maar die kans is niet zo groot.

Je kunt proberen via een kort geding het onderzoek tegen te houden, maar wat voor argumenten kun je dan aanvoeren? Als de officier een verdenking heeft, hoe kun je die dan ontzenuwen? Ik zou het niet kunnen bedenken. Want dan moet je al een compleet allesomvattend bewijs hebben dat een bepaalde verdenking niet kan. Dat lijkt mij nagenoeg onmogelijk.
Maar in bepaalde situaties is een kort geding het enige middel dat iemand heeft om in te grijpen.

U vraagt of het ook mogelijk is om zelf bij leven te bepalen dat er geen gerechtelijke obductie plaats mag vinden. Nee, dat is niet mogelijk. U mag het best in een testament of codicil opschrijven, maar dat heeft geen enkele betekenis. Het is hetzelfde als dat u bij leven in een testament of verklaring of een ander document zou neerleggen "Ik wil niet vermoord worden." Ja, dat wil ik best wel geloven, maar moordenaars houden zich nooit aan dergelijke verklaringen van hun slachtoffers. En officieren van justitie willen onderzoek en bewijs zeker stellen wanneer zij vermoeden dat zich strafbare feiten hebben voorgedaan. Daarbij laten ze zich door niets of niemand tegenhouden. Alleen door een aanwijzing van een superieur of door een rechterlijk vonnis.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'Sectie'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder