Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Autopsie in Spanje verplicht?

30 mei 2010

Vraag nummer: 7574 (oude nummer: 15777)

Man, overleden in Spanje aan hartinfarct, gewoon in Hostel in z'n slaap. Wij (en nabestaanden) gingen er zonder meer vanuit dat hij dus "ongeschonden" lichaam zou hebben. Hij is overgebracht naar lokale uitvaartonderneming. Tot onze ontzetting is meneer van onder tot boven geopend inclusief schedellichting ! Dus heel veel hechtingen met een draad van een dikte waarmee de slager een rollade dichtbindt (echt waar!). Wij hebben meneer opnieuw volledig gehecht met ons eigen - veel fijnere - draad en merkten dat alle organen verwijderd waren. Vraag: kan dit zomaar? Kan familie (alsnog) bezwaar maken bij ambassade o.i.d.? Natuurlijk kan het niet ongedaan gemaakt worden, maar dit is toch vreselijk als dit zomaar kan???

Uitvaartonderneming H

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Geen fijn verhaal. Ik zou als familie ook ontzet zijn.

Maar ik ken de regelgeving en lokale gebruiken in Spanje ook niet.
Bezwaar maken bij een ambassade heeft geen enkele zin. Maar misschien kan men u of de familie wel over regelgeving en lokale gebruiken informeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder