Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Alle nabestaanden samen toestemming voor obductie? 1


23 februari 2018

Vraag nummer: 53968

Wij nog 2 nabestaanden hebben vernomen dat zonder onze toestemming dat de andere nog nabestaande obductie heeft laten uitvoeren bij moeder.
Kan dit?
Kan hij als enige het daarvoor toestemming geven.

Vr.Groet

Antwoord:

Geachte heer,

Het is inderdaad zo dat de toestemming van 1 nabestaande voor obductie voldoende is. De vraag is ook om welk 'soort nabestaande' het gaat. Een achterneef kan ook een nabestaande zijn, maar is normaal gesproken niet het soort nabestaande dat toestemming kan geven voor een obductie. Dat kan een nabestaande tot de derde graaf. Maar een kind van de overledene kan wel toestemming geven.

Als er meer kinderen zijn, hoeven niet alle kinderen toestemming te geven. De tijd speelt ook een rol. De wet noemt "de naaste onmiddellijk bereikbare meerderjarige bloed- of aanverwanten" (in artikel 72 lid 2 Wet op de lijkbezorging). Als andere kinderen niet direct bereikbaar zijn, kan hun mening niet gevraagd worden. En hoeft hun mening ook niet meer gevraagd te worden, als iemand anders wel bereikbaar was.

Eigenlijk is het zo dat een nabestaande niet zijn eigen mening behoort te geven, maar gevraagd moet worden wat de overledene waarschijnlijk gewild zou hebben. De wens van de overledene is leidend. Dat is bij een aantal onderdelen van de wet het geval. Zoals bij de keuze tussen begraven, cremeren of ontleden.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'Sectie'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie ook vervolgvraag 'Alle nabestaanden samen toestemming voor obductie? 2'


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE