Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Alle nabestaanden samen toestemming voor obductie? 1

23 februari 2018

Vraag nummer: 53968

Wij nog 2 nabestaanden hebben vernomen dat zonder onze toestemming dat de andere nog nabestaande obductie heeft laten uitvoeren bij moeder.
Kan dit?
Kan hij als enige het daarvoor toestemming geven.

Vr.Groet

Antwoord:

Geachte heer,

Het is inderdaad zo dat de toestemming van 1 nabestaande voor obductie voldoende is. De vraag is ook om welk 'soort nabestaande' het gaat. Een achterneef kan ook een nabestaande zijn, maar is normaal gesproken niet het soort nabestaande dat toestemming kan geven voor een obductie. Dat kan een nabestaande tot de derde graaf. Maar een kind van de overledene kan wel toestemming geven.

Als er meer kinderen zijn, hoeven niet alle kinderen toestemming te geven. De tijd speelt ook een rol. De wet noemt "de naaste onmiddellijk bereikbare meerderjarige bloed- of aanverwanten" (in artikel 72 lid 2 Wet op de lijkbezorging). Als andere kinderen niet direct bereikbaar zijn, kan hun mening niet gevraagd worden. En hoeft hun mening ook niet meer gevraagd te worden, als iemand anders wel bereikbaar was.

Eigenlijk is het zo dat een nabestaande niet zijn eigen mening behoort te geven, maar gevraagd moet worden wat de overledene waarschijnlijk gewild zou hebben. De wens van de overledene is leidend. Dat is bij een aantal onderdelen van de wet het geval. Zoals bij de keuze tussen begraven, cremeren of ontleden.

Vergelijk andere vragen in de subrubriek 'Sectie'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie ook vervolgvraag 'Alle nabestaanden samen toestemming voor obductie? 2'


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder