Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart in een drakenboot 1


15 mei 2018

Vraag nummer: 54937

Ik heb video's gezien dat in Cambodja, Phillipijnen, Indonesie, Vietnam, maar ook in Japan een uitvaart in een drakenboot mogelijk is. De uitvaart in Japan vond ik het meest indrukwekkend: De drakenboot zag eruit als een Chinese draak met trots opgeheven kop.

Nederland heeft artikel 94, die gaat over Mensenrechtenverdragen dat die de hoogste wet zijn in alle VN-staten dus ook Nederland. Nederland heeft verscheidene mensenrechten verdragen over minderheden. Die dienen ze te respecteren. Zonder water bij de wijn te doen. Dus ook het recht op uitvaart naar eigen keuze. Dus ook bovengenoemde vikinguitvaart/drakenbootuitvaart

Antwoord:

Geachte heer,

De wetgeving in Nederland en in bijna alle andere landen in de wereld zit zo in elkaar dat heel veel vrijheden bij wet zijn geregeld, maar niet tegen elke prijs. Vrijheden kunnen bij wet worden beperkt.

De Nederlandse wetgeving ten aanzien van begraven en cremeren en andere vormen van lijkbezorging is erg ruim en liberaal. Bijna alles mag.
Wie na zijn of haar overlijden in een vikingen-schip of drakenboot wil varen, rijden of vliegen, mag dat doen. En wel liggend, staand of zittend. Met of zonder kist en met of zonder lijkwade.
Het enige dat niet mag, is het in brand steken van het schip, omdat in Nederland alle vuurtjes in de open lucht verboden zijn. Een uitvaart vormt daar geen uitzondering op. Als iemand meent dat dit in strijd is met verdragen over mensenrechten, moet hij een advocaat klaar hebben staan voor een kort geding.

Wie als overledene vanuit Nederland de zee opgaat, zal uiteindelijk aan land moeten worden begraven of gecremeerd.
Het mag althans niet de bedoeling zijn om op zee te blijven en zo een zeegraf te krijgen. De kans is overigens ook groot dat men uiteindelijk weer aanspoelt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag vraag nummer 54953.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE