Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opvragen van overlijdens akte bij overlijden op schip


31 januari 2018

Vraag nummer: 53584

Mijn man is in de wateren van Mexico aan boord van het schip overlijden. Waar en bij wie kan ik de overlijdens akte opvragen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat weet ik niet. Deze adviesrubriek gaat over de regelgeving voor begraven en cremeren. Daar gaat uw vraag niet over.

Het doen van aangifte van overlijden en het registreren van aktes en dergelijke liggen op het terrein van het familierecht. Dat is geregeld in andere wetgeving.

Als iemand aan boord van een schip overlijdt, maakt de gezagvoerder van het schip een aantekening in het scheepsdagboek. Dat staat althans in de Nederlandse wetgeving. De regelgeving van het land waar het schip is geregistreerd is dan van toepassing.
Ik adviseer u om contact op te nemen met afdeling Burgerzaken van de gemeente Den Haag. Daar worden namelijk alle gevallen van overlijden in het buitenland geregistreerd, voor zover ik weet.
Ik vermoed dat men u daar kan vertellen hoe en waar u een akte van overlijden kunt opvragen. Misschien is dat wel (alleen) in Mexico. Of bij de rederij van het betreffende schip.

Een kenniscentrum van regelingen met betrekking tot burgerlijke stand, vermissing en (vervangende) documenten zit bij de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (zie www.nvvb.nl). Daar kan men u geen akte verstrekken, maar wel aangeven waar u die misschien zou kunnen krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE