Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As uitstrooien in zee


20 april 2006

Vraag nummer: 4389  (oude nummer: 7903)

mag je zomaar as uitstrooien in de zee? als ik dat zou willen wat moet ik dan doen? zijn er kosten aan verbonden?bij wie moet ik zoiets aanvragen?ik nheb wel zelf de urn van mijn moeder thuis. bedankt alvast

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

As mag worden verstrooid in zee. Maar alleen in de open zee, ik meen iets van 12 mijl uit de kust. In ieder geval niet vanaf het strand of vanaf een pier. Wettelijk is dat verboden. Want de wetgever vindt het niet piƫteitvol als een ander in zee zwemt in de as van een overledene, of als dat zomaar over strandwandelaars waait.

U mag de as zelf boven open zee verstrooien, maar praktisch is het natuurlijk de vraag "Hoe kom ik daar dan?" In een boot of met een vliegtuig.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven voor dit soort verstrooiingen. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar geen overdreven hoge. Men kan er voor kiezen om zelf de verstrooiing bij te wonen of zelf uit te voeren, of het helemaal door zo'n bedrijf te laten doen. In de Bedrijvengids van deze site vindt u diverse bedrijven die verstrooiing van as in zee verzorgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE