Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Lichaam doneren

19 maart 2017

Vraag nummer: 50133

kan ik in aanmerking komen om mijn lichaam te doneren. en is mijn donor codecil dan nog geldig. wat te doen voor mij.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb de indruk dat u 2 dingen door elkaar haalt: 1) het ter beschikking van de wetenschap stellen van uw lichaam en 2) het doneren van organen.

1)
Bij het ter beschikking stellen wordt het hele lichaam gebruikt; de resten worden niet meer begraven of gecremeerd. Het lichaam wordt ontleend voor en door medische studenten.
Bij donatie - waar u een donorcodicil voor hebt - staat u bijvoorbeeld een nier of het hart of het hoornvlies van het oog af. Dat orgaan wordt in een ander mensen getransplanteerd. De overledene wordt nog gewoon begraven of gecremeerd, maar dan zonder nier of hart.
Op de site https://www.lichaamsdonatie.info vindt u informatie over het ter beschikking stellen van een lichaam voor ontleding. Zie andere vragen over ontleding in de subrubriek 'Ter beschikking van de wetenschap'.

2)
Zie over het donorcodicil en het doneren van organen de site https://www.donorregister.nl
Zie eerdere vragen in de subrubriek Orgaandonatie, zoals vraag nummer: 45004 'Tot welke leeftijd mag iemand zijn om organen ter beschikking te stellen?' van 26 januari 2016. Voor de vaak gestelde vraag of het zinvol is om op hoge leeftijd nog donor te willen zijn, verwijs ik ook naar de site
http://www.transplantatiestichting.nl/donor-worden/wie-kan-donor-worden/orgaandonatie-als-je-oud-bent-juist-jong

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder