Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Leeftijdgrens donorregistratie

28 oktober 2019

Vraag nummer: 59064

Uit vraag 27102 blijkt dat bij een leeftijd van boven de 80, geen belangstelling is voor donatie van mijn organen en dergelijke.
Ik ben bijna 85. Wat moet ik nu kiezen voor geen toestemming in het donorregister of wordt dat al automatisch gedaan.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In mijn antwoord uit 2012 op vraag 27102 maakte ik gebruik van informatie op de site van Monuta. Dat staat er ook bij.

Pas later vond ik de site http://www.transplantatiestichting.nl. De informatie op die site van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is ietsje anders. Daar staat:
"Orgaan- en weefseldonatie kan vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog goed is. Huiddonatie kan pas vanaf 20 jaar is. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel nieren doneren."

Ook interessant op de site van de NTS: "Wanneer een orgaan of weefsel is uitgenomen kan een arts ontdekken dat het tóch niet geschikt is voor transplantatie. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het orgaan of weefsel onvoldoende is. Of omdat onverwachts een beschadiging of ziekte wordt gevonden. Dan kan het orgaan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Bij dit onderzoek leren de artsen meer over transplantatie."

Een interessante vraag vond ik ook hoe groot de kas is dat iemand donor kan worden. Dat kan alleen als mensen in een ziekenhuis overlijden. Op de site van de NTS staat: "Orgaandonatie is heel bijzonder en komt niet vaak voor. Dat heeft verschillende oorzaken. Een orgaandonor moet altijd op een intensive care (IC) van een ziekenhuis overlijden, en beademd worden door een machine. En de organen moeten nog geschikt zijn om te transplanteren.
Er is maar een kans van 1 op 200 dat iemand na overlijden orgaandonor kan worden. Dan is meegeteld dat de overledene zelf of de familie hiervoor toestemming heeft geven."

De Nederlandse Transplantatie Stichting en het donorregister zeggen dat het ook op hoge leeftijd nog zinvol is om donor te zin. Het heeft voor hen geen zin om dat te zeggen, als dat niet zo zou zijn.

Als u niets doet, komt u volgend jaar automatisch in het register te staan als "Geen bezwaar tegen donatie van mijn organen en weefsels".
Maar u moet uw eigen afweging maken, of u dat wel goed vindt of niet. Als u dat wel goed vindt, hoeft u niets te doen. Als u het maar niets vindt, moet u actie ondernemen om dat te veranderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder