Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kosten van orgaandonatie voor nabestaanden donor?

8 februari 2012

Vraag nummer: 27431

Goedemorgen,
Mijn gezin en ik hebben al jaren een donorcodicil maar nu vertelden vrienden laatst dat bij overlijden alle kosten die gemaakt worden om onze organen te kunnen transplanteren, voor de rekening komen van de nabestaanden van de donor! Dus bv vervoer naar ziekenhuis, operatiekosten e.d. Dat leek me vreemd maar aangezien ik niet weet wie dat gaat betalen, leek het me een vraag waard! Gaat tenslotte om een flinke kostenpost.
Met vriendelijke groet, Colinda ter Hoeven.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van orgaan- en weefseluitname worden gewoonlijk vergoed door de ziektekostenverzekering van de ontvangende patiƫnt.
Het zou bijzonder vreemd zijn als de nabestaanden van de donor de kosten zouden moeten dragen. Daar is geen sprake van.

Overigens kan orgaandonatie ook geschieden bij leven van de donor. Ook dan kunnen er kosten zijn voor de donor, zoals werkverzuim en bepaalde medische (herstel)kosten. Zie over kosten en vergoedingen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie/vraag-en-antwoord/wat-is-orgaandonatie-of-weefseldonatie-bij-leven.html

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bekijk ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > uitvaartverzorging.
Bijvoorbeeld de vraag: Wat is thanatopraxie en hoe werkt het?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder