Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hart bewaren als aandenken voor nabestaanden

15 maart 2016

Vraag nummer: 45559

Beste Dhr van der Putten,

Na mijn overlijden, wil ik graag mijn organen doneren. Hiervoor sta ik ook geregistreerd.
Laatst had ik er met mijn man over, dat ik graag mijn hart als aandenker wil houden in huis, dus in plaats van urn in huis, wil ik mijn hart in sterk water bij mijn nabestaanden laten. Mijn man vond dit ook een mooi gebaar in het teken dat hij en onze kinderen altijd in mijn hart zullen blijven.

Nou heb ik al het een en ander op uw website gelezen dat het verboden is om een lijk te vernietigen, of te ontleden. Maar aangezien ik mijn organen laat doneren, zal dit sowieso plaatsvinden. Is er hiervoor dan wel een uitzondering om de hart te bewaren?

Ik hoor graag uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Kelly

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De Nederlandse wet laat een dergelijke uitzondering niet toe. Daar zal ook geen enkel ziekenhuis en geen enkele arts aan meewerken, want die zet zijn baan op het spel.

Bij orgaandonatie wordt ook niet het hele lichaam aan de wetenschap geschonken en ontleed; er worden slechts 1 of 2 organen uitgenomen. Er blijven dus voor 98-99% stoffelijke resten over die gewoon moeten worden begraven of gecremeerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder