Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Crematie in het buitenland en donorcodicil

8 november 2011

Vraag nummer: 26617

Sinds onze pensionering zijn wij ruim 6 maanden per jaar in het buitenland. Stel een van ons komt tijdens zo'n verblijf te overlijden kan de crematie dan bv in Frankrijk plaatsvinden. Wat ons betreft hoeft het lichaam niet naar Nederland vervoerd te worden. Maar hoe zit het dan met een donorcodicil?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Begraving of crematie in het buitenland is altijd mogelijk. Net zo goed als dat een buitenlander in Nederland ook altijd kan worden begraven en gecremeerd, als hij of zijn nabestaanden dat wensen. Na een overlijden, natuurlijk.

Of orgaandonatie in Frankrijk mogelijk is aan de hand van een Nederlands donorcodicil, kan ik u niet zeggen. Ik ken de Franse regelgeving niet. Misschien eist de Franse wet een schriftelijke toestemming. Of een toestemming in een andere taal rechtsgeldig is, kan ik niet zeggen. Mij lijkt waarschijnlijk dat nabestaanden altijd mondeling toestemming kunnen geven voor orgaandonatie.

Als u zekerheid wilt hebben over orgaandonatie in Frankrijk, lijkt het verstandig om een Frans donorcodicil op te stellen. Waarschijnlijk is alle benodigde informatie te vinden op een site van de Franse overheid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder