Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voorwaarden baby thuis opbaren?


29 oktober 2002

Vraag nummer: 1384  (oude nummer: 1736)

Fri Feb 11 13:49:01 2000

In de kraamzorg is het mogelijk dat het kind overlijdt. Als de ouders willen dat het kind thuis opgebaard wordt, aan welke voorwaarden moet het dan voldoen

Antwoord:

Sat Feb 12 12:29:19 2000

Geachte mevrouw,

Als een baby overlijdt en de ouders willen dat het kind thuis opgebaard wordt, dan kan dat "Natuurlijk!!", zou ik uit willen roepen).
Er zijn geen voorwaarden. Er zijn geen wettelijke voorschriften of beperkingen. Baby's zijn voor de wet ook niet anders dan grote(re) kinderen of volwassenen.

Er is eigenlijk maar één punt waar men bij opbaring thuis op moet letten, en dat is dat de overledene (baby, kind, opa of wie dan ook) zo koel mogelijk ligt. Een temperatuur van 4 tot 6 graden Celsius is de wenselijke.
In de winter is dat eenvoudig te bereiken door in die kamer geen verwarming aan te zetten en eventueel een bovenlichtje open te zetten zodat het goed fris is.
Als het warm weer is kan een koelelement worden gebruikt dat in het kistje of onder het matrasje (onzichtbaar) wordt geplaatst.
Maar bij koeling hebben we het niet over een noodzaak of een eis, maar over iets wat wenselijk of prettig is om een lichaam zo lang mogelijk in een goede conditie te houden. Uiteraard kan een uitvaartverzorger hier ook over adviseren. Maar ook als die negatief zou adviseren, kunnen ouders toch besluiten om hun kind thuis te houden.

En het kan natuurlijk ook altijd nog veranderd worden. Als het kind eerst thuis blijft, maar dat blijkt een psychologische belasting, kan het na een of meer dagen nog altijd naar een rouwcentrum. Als het kind naar een rouwcentrum is overgebracht, maar men bedenkt na een of meer dagen het liever toch nog thuis te hebben, dan kan dat natuurlijk ook.

mr W.G.H.M. van der Putten

12 februari 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE