Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgebaarde alleen thuis laten


12 augustus 2016

Vraag nummer: 47002

Geachte meneer/mevrouw,

Mijn vraag is of dat het handig is om een overleden persoon die thuis is opgebaard ’s avonds alleen te laten. Dit in verband met het feit dat mensen die hier van weten gewoon in kunnen breken en kostbare spullen mee kunnen nemen. Is het verplicht om een overledenen thuis te bewaken of is iedereen hier vrij in?

Bedank voor uw tijd, ik kijk uit naar uw antwoord.

Met vriendelijk groet,
Een bezorgde burger

Antwoord:

Geachte heer,

Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.

Praktisch bezien, als u bang bent voor een inbraak, is het misschien juist wel handig om de overledene thuis op te baren. De gemiddelde inbreker zit niet te wachten op de confrontatie met een overledene. Als bekend is dat de overledene in een rouwcentrum ligt, is een inbraak veel eenvoudiger.

Ook na de uitvaart zal het huis waarschijnlijk minimaal een paar weken onbeheerd zijn. Het is verstandig om waardevolle spullen en vooral ook belangrijke papieren uit huis te halen. Men kan buren vragen een extra oogje in het zeil te houden. Soms is het ook mogelijk om een wijkagent een seintje te geven. De politie maakt dan nog wel eens een keer een extra ronde door de straat of loopt eens rond het huis. Dat kan ook al preventief werken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE