Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opbaring in eigen woning (kosten)


13 juni 2004

Vraag nummer: 3176  (oude nummer: 4414)

Mijn vader is overleden en gecremeerd. Nu hebben mijn zuster en ik de rekening gekregen en staat er bij de post opbaren € 450,--. Mijn vader is in de eigen woning opgebaard. Onze vraag is of wij deze kosten dan toch moeten betalen.

Met vr. gr. D.W. Vet

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het gaat hier waarschijnlijk om arbeidsloon en mogelijk ook om materiaalkosten. Het is een misvatting dat er aan het in de eigen woning opbaren geen kosten verbonden zouden zijn. Sterker, soms is het duurder dan opbaring in een rouwcentrum.
Het wassen, opmaken, kleden e.d. van de overledene blijft natuurlijk noodzakelijk. Dat is in een thuis-situatie wat lastiger dan in een mortuarium omdat men dan geen behandeltafel heeft en alle materialen mee moet nemen. Dat kan iets meer tijd kosten. Ik weet niet of deze kosten hier ook inbegrepen zijn.
Voorts is het zo dat vaak koeling wordt aangebracht door een dun koelelement onder de kist te plaatsen, heel onopvallend. Zo onopvallend, dat het u blijkbaar niet is opgevallen. Maar als het er níet zou zijn geweest, zou het waarschijnlijk wel zijn opgevallen. Dat koelelement moet ook worden getransporteerd, goed geplaatst en er moet een stukje afschrijving op plaatsvinden.
Het bedrag van 450,- komt op mij niet onredelijk over.
In het algemeen zijn veel kosten van een uitvaartonderneming gewoon arbeidsloon. Zowel arbeid vóór als arbeid áchter de schermen. Arbeid is duur in Nederland. Een ondernemer betaalt zich blauw aan tal van belastingen, arbeidsvoorzieningen en een boel zaken, regeltjes en kosten waar een doorsnee mens nooit van gehoord heeft. Maar dat wel allemaal betaald moet worden. Uiteindelijk door u en mij: de consument.

Ik heb toevallig onlangs een prijsopgave van een uitvaartondernemer hier in de buurt gezien, ook met opbaring thuis. Daar werd voor koeling 425,- gerekend. Het kisten van de overledene kwam op 100,-.

Maar vraagt u gewoon eens aan 'uw' uitvaartonderneming wat met die post 'opbaren' van 450,- bedoeld is. U hebt nu een beetje achtergrondkennis en vergelijkingsmateriaal.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >