Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Op vakantie in Nederland, begraven in land van herkomst; afscheid in Nederland


16 januari 2008

Vraag nummer: 5133  (oude nummer: 10124)

Een familielid van mij is op vakantie in Nederland. Hij heeft in Nederland een reisverzekering afgesloten, dat ook de repatrieringskosten dekt. Hij komt nu hier in Nederland te overlijden, het stoffelijk overschot gaat naar Suriname. Echter heeft hij ook hier nog familie wonen die afscheid van hem willen nemen. Hoe kan dit het beste worden geregeld, aangezien hij in Nederland geen uitvaartverzekering heeft.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat kan ik u niet precies zeggen. Het lijkt mij niet beslist nodig dat iemand in Nederland een uitvaartverzekering heeft, om hier een afscheid mogelijk te maken. Misschien dat een verzekering in Suriname, als die er is, die kosten ook dekt. En anders moet het te regelen zijn door de eventuele meerkosten zelf te betalen. Het zal zeker niet om grote bedragen hoeven gaan.

Het zal verschil maken hoe u zich een afscheid voorstelt. Als u een rouwcentrum wilt huren waar de overledene opgebaard ligt en waar een grote groep mensen een paar dagen de gelegenheid krijgt om op bezoek te komen, dan zal dat wel wat kosten.
Maar ik denk dat uw familielid via Schiphol naar Suriname vervoerd wordt. Dan kan ik mij zo voorstellen dat uw familie ook in het Mortuarium Schiphol afscheid van het familielid kan nemen. Daar zijn enkele kleine rouwkamers. Men kan daar de kist plaatsen en het deksel afnemen, lijkt mij zo. De kosten van het gebruik van die kamer en de personeelskosten zullen niet torenhoog zijn.

Iets wat ik me wel afvraag is in hoeverre de overledene hier in Nederland 'toonbaar' in de kist zal liggen. Het maakt een groot verschil - althans dat vind ik persoonlijk - of iemand netjes opgebaard ligt, mond gesloten, handen gevouwen, haren gekamd en zo, of niet. Het is denkbaar dat men dat (nog) niet doet als iemand nog naar een ver land vervoerd zal moeten, vanuit de gedachte dat die haren toch nog wel in de war raken en dat men iemand pas opbaart in het land van aankomst. Dat is iets wat met de uitvaartonderneming besproken moet worden, die uw familielid gereed maakt voor transport.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE