Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Koelen van de overledene

13 augustus 2018

Vraag nummer: 55839

Hoe kan een overledene thuis opgebaard worden en zonder tussenkomst van een uitvaartbedrijf worden gekoeld? Hoe kom ik aan de juiste spullen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In koude wintermaanden kan een overledene soms thuis worden opgebaard en worden gekoeld door het raam op een kier te zetten. En de verwarming uit, natuurlijk.
In andere tijden zult u waarschijnlijk een koelplaat nodig hebben, waar de overledene op gelegd kan worden. Het hangt ook af van de termijn hoe lang iemand opgebaard moet worden.

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


Waar u de juiste spullen kunt kopen of huren weet ik ook niet. Er zijn diverse boeken en misschien ook wel sites over het zelf regelen van de uitvaart, waar op dit vlak tips worden gegeven, denk ik.
Een aantal van die boeken is te vinden in de Infotheek van deze site: https://www.uitvaart.nl/infotheek/boeken/handboeken

Voor mensen die een overledene zelf thuis willen opbaren, zonder door gebrek aan ervaring of inzicht in de problemen te komen, kan het verstandig zijn om een uitvaartverzorger in te schakelen voor advies. Althans, ik zou zelf kiezen voor advies. Het lijkt mij geen goed idee om een matras of vloerbedekking te ruïneren met het lijkvocht van moeder.

In het algemeen zou ik mensen die heel veel zelf willen doen, aanraden om het allemaal te bedenken en uit te zoeken, voordat er een concreet overlijden is. Als er wel een concreet overlijden is, zou ik zeker een ervaren persoon om advies vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder