Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Dood en dan (koeling in verzorgingstehuis)


2 oktober 2002

Vraag nummer: 1218  (oude nummer: 1558)

Thu Feb 4 22:32:00 1999

hoe lang mag een overledene ongekoeld in een kamer blijven staan van een verzorgingstehuis

Antwoord:

Thu Feb 4 23:50:21 1999

Geachte heer of mevrouw,

U vraagt hoe lang een overledene ongekoeld op een kamer in een verzorgingshuis mag blijven.
Dat is in principe onbeperkt. Althans, binnen 6 dagen (de 5e dag na die van het overlijden) moet iemand begraven of gecremeerd zijn, dus laat ik zeggen tot aan de uitvaart. Er is geen regel dat iemand gekoeld moet worden opgebaard.

Het is eigenlijk meer de vraag of het wel of niet verstandig is om iemand lang ongekoeld op te baren. En dan kan iedereen het antwoord zelf al geven: voor korte tijd is dat prima, voor langere tijd is dat niet prettig. Hoe lang of hoe kort, is moeilijk te beantwoorden, want dat hangt van de omstandigheden af. In een warme zomer is een korte tijd eigenlijk al te lang. In de winter zet je de verwarming uit en het bovenraam een stukje open en dan heb je op een natuurlijke manier al de gewenste koele omgeving.
Maar tegenwoordig is er zoveel goede apparatuur voorhanden om een lichaam op een visueel niet storende manier te koelen, dat de vraag eigenlijk theoretisch is.

Misschien bedoelt u uw vraag op een andere manier, namelijk of het wel of niet van het verzorgingshuis mag. Er zijn tehuizen waar een overledene niet op de eigen kamer opgebaard mag worden en waar men een overledene altijd direct naar een mortuarium brengt. Het is de vraag of dat dat mag.
Op dit punt bestaat geen regelgeving. Als een tehuis iets wil doen of verbieden, zal men dat contractueel moeten regelen, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden. En niet achteraf, maar vooraf. Soms wordt een overledene naar een mortuarium gebracht dat door een derde, een uitvaartonderneming of een verzekeraar, wordt beheerd. En die komt dan met een rekening. Voor een dienst die ongevraagd is, want de familie heeft dan niet opdracht gegeven om de overledene daar te verzorgen.
Een verzorgingshuis noemt dan wel eens als motief dat het beter is de overledene naar het mortuarium te brengen, omdat het lichaam daar gekoeld kan worden en op de eigen kamer niet. Nou, dat laatste is tegenwoordig technisch geen enkel probleem. Het verzorgingshuis vindt het voor de overige bewoners en het personeel vaak vervelend dat een overledene in de 'woonomgeving' wordt opgebaard. Maar wil die reden niet hardop noemen en neemt haar toevlucht tot een 'technische smoes'.

mr W.G.H.M. van der Putten

4 februari 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >