Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verklaring van overlijden na ongeval

6 september 2002

Vraag nummer: 1017 (oude nummer: 1351)

Sat Mar 10 16:48:35 2001

Van de week werd ik weer eens geconfrontreerd met een verkeerde verklaring van overlijden. Het verhaal van de familie gaf duidelijk aan, dat hun vader op straat gevallen was. Daarna opgenomen in het ziekenhuis opgenomen, geopereerd en na de operatie na een paar dagen overleden.
Volgens mijn mening duidelijk een ongeval en dus geen natuurlijke dood. Toch gaf de behandeld arts van het ziekenhuis een verklaring van een natuurlijk overlijden af. Ik heb gehandeld zoals de meeste uitvaartverzorgers het zouden oplossen n.l. door te denken: "Dat is zijn verantwoording", maar is dit we juist of ben ik in een dergelijk geval verplicht het te melden en zoja waar?


Antwoord:

Geachte heer Boelkens,
Wanneer iemand op straat valt en overlijdt, kan het inderdaad een natuurlijke doodsoorzaak zijn. Bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte of iets anders, als gevolg waarvan iemand valt.Om de verschillen nog eens aan te geven 2 voorbeelden.Stel iemand loopt nog snel door oranje licht over het zebrapad. Als hij struikelt en wordt geraakt door een te snel optrekkende auto, en hij heeft inwendige kwetsuren en overlijdt, is het een niet natuurlijke dood. Als hij struikelt omdat hij een hartaanval heeft, dan wordt geraakt door de auto enz., is het een natuurlijke dood.Stel iemand rijdt met de auto tegen een boom en is op slag dood. Als iemand dat doet door een domme manoevre of te hard rijden, is het een niet-natuurlijke dood. Heeft hij eerst een hersenbloeding, waardoor hij de macht over het stuur verliest en dan tegen de boom knalt, is het een natuurlijke dood.
Ik geef graag toe dat dit soort feitelijk schimmige situaties een uitvaartondernemer voor een dilemma plaatst. Om te kunnen zien af de verklaring van overlijden terecht is afgegeven, moet je ook weten wat de arts als doodsoorzaak heeft aangegeven. Ik weet niet of dat voor u zichtbaar is. Ik denk het niet. Mij staat bij (ben te lui om het nu op te zoeken) dat het doodsbriefje voor de statistiek in een gesloten enveloppe aan de ambtenaar van de burgerlijke stand moet worden gegeven. Dan kunt u niet 'controleren' of de doodsoorzaak toch een natuurlijke was of niet en of dit document juist is ingevuld. Als u twijfels hebt over de handelwijze in een bepaald ziekenhuis, zou je daar de zaak kunnen aankaarten, maar ik vrees dat men dat u in eerste instantie niet in dank afneemt, want niemand zit op (mogelijke) kritiek te wachten. U kunt de vraag omtrent een voorval als dit in het algemeen eens voorleggen aan de Geneeskundige Inspectie (van het ministerie van Volksgezondheid); dan hoeft niet direct man en paard genoemd te worden, maar hebt u toch een indruk of de handelwijze zou kunnen kloppen of niet. Als het duidelijk niet klopt, kunt u de inspectie op deze zaak attenderen. Dan komt ook niet direct uw verhouding met het ziekenhuis in de knel en is het allemaal wat objectiever.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder