Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Natuurlijke versus niet-natuurlijke dood (onzekerheid uitvaart)


15 augustus 2018

Vraag nummer: 55857

Beste meneer van der Putten,

Een dierbare vriend is afgelopen 20 juli dood gevonden in zijn woning. Hij lag daar al drie tot vier weken volgens de politie.
De agent die hem gevonden heeft vertelde mij dat het om een natuurlijke dood zou gaan. Mijn vriend is inmiddels al bijna vier werken in autopsie en nog steeds niet vrijgegeven. Is dit een normale gang van zaken?
De familie heeft afstand gedaan van de erfenis. Mijn vriend zal daarom een uitvaart van gemeentewege krijgen. Ik ben in contact met het Team Uitvaarten van Sociale zaken. Daar is hij formeel nog niet aangemeld.
Uit inside information van het Sociaal Wijkteam heb ik begrepen dat het College van B &W vragen stelt over de dood van mijn vriend in relatie tot het functioneren van het Sociaal Wijkteam.
Ik heb zelf op dit moment eigenlijk alleen maar de wens dat mijn vriend begraven/gecremeerd zal worden. Deze onzekerheid is heel akelig.
Ik heb geen contact met zijn familie. Mijn vriend had een ernstige alcoholverslaving.

MvG,

Mw. Franke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het lijkt mij ook niet gebruikelijk dat het lichaam van een overledene na bijna 4 weken nog niet vrij is gegeven voor de begrafenis of crematie. Maar u en ik weten niet wat er aan de hand is. Als het lichaam zo lang bewaard wordt, lijkt het er inmiddels op dat geen sprake is van een natuurlijke dood. Maar dat verklaart nog niet de lange termijn.

Dat de familie afstand heeft gedaan van de erfenis betekent niet automatisch dat iemand een uitvaart van gemeentewege krijgt. De familie kan afstand doen van de erfenis en toch gewoon de uitvaart zelf regelen. Vrienden kunnen de uitvaart regelen. De overledene had misschien een uitvaartverzekering, die e.e.a. geheel verzorgt.

Dat de onzekerheid heel akelig is, kan ik goed begrijpen. Het is natuurlijk niet verboden om te blijven informeren bij de politie en de gemeente wat de stand van zaken is.

Vrienden kunnen ook samen voor deze man een eenvoudige maar waardige begrafenis of crematie regelen door wat geld bij elkaar te leggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >