Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Buitenlandse nationaliteit en niet-natuurlijke dood

11 maart 2017

Vraag nummer: 50048

Geachte heer van der Putten,

In een van uw antwoorden lees ik dat degene die de verklaring van de officier van justitie in handen heeft bevoegd is/wordt om te handelen als het gaat om het regelen van een begrafenis/crematie. Ik heb het hier dan over een niet-natuurlijke dood waarbij de officier van justitie het lichaam van de overledene vrijgeeft.

Nou is mijn vraag of het hierbij nog wat uitmaakt of deze persoon niet de Nederlandse nationaliteit heeft maar wel een verblijfsvergunning op basis van de EU. (Pools)

Ik hoop op een zo spoedig mogelijke reactie uwerzijds,

Met vriendelijke groet, Elisa

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het maakt voor het vrijgeven van het lichaam van een overledene na een vermoeden, of na een vaststelling van, een niet-natuurlijke dood in het geheel niet uit welke nationaliteit de overledene heeft.

Voor alle verloven en procedures rond de lijkbezorging maakt het geen enkel verschil of de overledene de Nederlandse of een andere nationaliteit heeft. Nationaliteit speelt gewoon geen enkele rol.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder