Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vergunning 24 uurs kamer (bestemmingplan en vergunningen voor vestiging)


21 september 2017

Vraag nummer: 52049

Geachte mijnheer van der Putten,

Doordat ik tegenstrijdige adviezen krijg deze vraag. Ik wil een 24 uurs kamer beginnen. Er is mij, vanuit de branche gezegd dat ik hier geen vergunning voor nodig heb. Kan zo beginnen in een bedrijfspand, ongeacht de bestemming. Heb kvk gebeld, ook zij zeggen dat ik dat zo kan beginnen. Bij de gemeente een vestigingsvergunning aanvragen, maar dat is maar een formaliteit. Werk echter samen met een bedrijf gespecialiseerd in vergunningen en deze zegt dat er een maatschappelijke bestemming op het pand moet zitten. Ik weet van een 24 uurs kamer die zo is begonnen, waarvan de gemeente niet eens weet dat het bestaat. Hoe zit dit nou precies.

W.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een vergunning en de bestemming van het pand zijn twee verschillende zaken. Aan beide soorten 'voorwaarden' moet elke onderneming voldoen. Het is niet of/of, maar in principe en/en (tenzij blijkt dat een vergunning niet nodig is).

Er is niet zonder meer gezegd dat een 24-uurs kamer geen omgevingsvergunning nodig heeft. Dat hangt bijvoorbeeld af van de vraag of u daar bepaalde zaken zoals een koelcel hebt of niet. Het etiketje '24-uurs kamer' zegt niets; het gaat er om wat u daar precies doet en aan vergunningsplichtige apparatuur of installaties hebt.

U moet niet in de branche te rade gaan of wel of geen vergunning nodig is, ook niet bij de KvK, maar bij de gemeente.

Het tweede punt is dat altijd voldaan moet worden aan de eisen van het bestemmingsplan; dat zal inderdaad een maatschappelijke bestemming zijn. Maar daar zijn ook veel varianten van. U moet weten dat elk bestemmingsplan in Nederland op zichzelf staat, met eigen bestemmingen en eigen definities van een bestemming. Het is niet zo dat bijvoorbeeld de bestemming 'maatschappelijke bestemming' in elke gemeente hetzelfde inhoudt. Zelfs binnen een gemeente kunnen in 2 verschillende bestemmingsplannen dezelfde benamingen maar met 2 verschillende definities staan, waardoor er niet hetzelfde mag. Concreet gesteld: in bestemmingplan A kan 'maatschappelijke bestemming' staan waar niet een rouwkamer onder valt en in bestemmingplan B kan ook 'maatschappelijke bestemming' staan waar wel een rouwkamer onder valt. Men moet dus altijd goed naar het hele plan kijken. De simpele vraag "Valt iets onder 'maatschappelijke bestemming'?" is onmogelijk te beantwoorden zonder de definities en andere onderdelen van het bestemmingsplan te bekijken.

Vervolgens is het de vraag, als een activiteit niet in het bestemmingsplan past, of het bestemmingsplan aangepast kan worden. Het antwoord 'niet' is niet hetzelfde als 'nooit'. Dat kunt u alleen met de gemeente bespreken.

Dat u weet van een 24 uurs kamer "die zo is begonnen, waarvan de gemeente niet eens weet dat het bestaat" zegt niets. Het aantal keren dat iemand door rood licht fietst terwijl er niet meteen een agent klaar staat om een bekeuring te geven, betekent niet dat men door rood mag fietsen. Die 24-uurs kamer die zomaar begonnen is, neemt wel een risico. Namelijk te moeten sluiten als de gemeente er achter komt dat dit bestaat en dat dit in strijd met het bestemmingsplan is. Dan heb je zinloze investeringen gedaan en krijg je problemen dat klanten je oude en nieuwe adres gaan verwarren. Ik kan dat niemand aanraden. Maar misschien past die 24-uurs kamer wel in het bestemmingsplan en is er geen probleem. Alleen zou ik daar als ondernemer geen onzekerheid over willen hebben.

Gewoon overleggen met de gemeente en niet afgaan op deels onvolledige en niet relevante 'informatie' van derden, is mijn advies. Als het overleg met de gemeente complex wordt, kunt u een adviseur in de arm nemen. Maar ik zou gewoon eerst even zelf gaan praten. De gemeente is niet tegen u en is meestal graag bereid tot meedenken en oplossingen zoeken. Je moet het alleen vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >