Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaarthuis

3 december 2004

Vraag nummer: 3527 (oude nummer: 5095)

Geachte heer van der Putten.

Op de begraafplaats staat een rouwcentrum van de gemeente.
Dit rouwcentrum heeft niet de beschikking over z.g. huiskamer's waar men 24 uur per dag de overledene kan bezoeken.

Wij overwegen nu om in de nabijheid van dit rouwcentrum een uitvaarthuis te verwezelijken.

Naast de bouwvergunning e.d. is er ook toestemming van de gemeente nodig voor het opbaren van een overledene in dit uitvaarthuis.

Het is dus alleen het opbaren van de overledene en niet het verzorgen van rouwdiensten, hiervoor is de aula van de gemeente op de begraafplaats bijzonder geschikt.

Met vriendelijke groet
Bert Nederveen.

Antwoord:

Geachte heer,

Waarom zou toestemming van de gemeente nodig zijn voor het opbaren van een overledene in dit uitvaarthuis? Er is nooit toestemming van enige overheid (en ook niet van een niet-overheid) nodig om een overledene ergens op te baren. Zowel niet thuis of niet in een rouwcentrum als niet in een kerk of in een café of waar dan ook.
Maar misschien bedoelt u dat er voor individueel gebruik van het uitvaarthuis door een familie, al dan niet door tussenkomst een uitvaartondernemer, telkens toestemming van de eigenaar nodig is?

Ik begrijp niet goed wat uw vraag is.
Als een gemeente overweegt om een uitvaarthuis te bouwen en te exploiteren, is er niets wat dat verbiedt. Alleen vind ik het geen typische overheidsdienst, het lijkt mij meer het soort dienstverlening van een uitvaartverzorger. Het lijkt mij ook moeilijk als gemeente om zo'n ruimte te exploiteren. Als u een voorziening in uw eigen stad wilt hebben, zou een verbouwing of aanbouw van het rouwcentrum mij logischer lijken. Maar ik ken de situatie ter plekke niet.

Voor de bouw van een uitvaarthuis is uiteraard een bouwvergunning nodig. Er is ook een vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig als er (koel)apparatuur van een bepaald kaliber wordt geplaatst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder