Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaarthuis


3 december 2004

Vraag nummer: 3527  (oude nummer: 5095)

Geachte heer van der Putten.

Op de begraafplaats staat een rouwcentrum van de gemeente.
Dit rouwcentrum heeft niet de beschikking over z.g. huiskamer's waar men 24 uur per dag de overledene kan bezoeken.

Wij overwegen nu om in de nabijheid van dit rouwcentrum een uitvaarthuis te verwezelijken.

Naast de bouwvergunning e.d. is er ook toestemming van de gemeente nodig voor het opbaren van een overledene in dit uitvaarthuis.

Het is dus alleen het opbaren van de overledene en niet het verzorgen van rouwdiensten, hiervoor is de aula van de gemeente op de begraafplaats bijzonder geschikt.

Met vriendelijke groet
Bert Nederveen.

Antwoord:

Geachte heer,

Waarom zou toestemming van de gemeente nodig zijn voor het opbaren van een overledene in dit uitvaarthuis? Er is nooit toestemming van enige overheid (en ook niet van een niet-overheid) nodig om een overledene ergens op te baren. Zowel niet thuis of niet in een rouwcentrum als niet in een kerk of in een café of waar dan ook.
Maar misschien bedoelt u dat er voor individueel gebruik van het uitvaarthuis door een familie, al dan niet door tussenkomst een uitvaartondernemer, telkens toestemming van de eigenaar nodig is?

Ik begrijp niet goed wat uw vraag is.
Als een gemeente overweegt om een uitvaarthuis te bouwen en te exploiteren, is er niets wat dat verbiedt. Alleen vind ik het geen typische overheidsdienst, het lijkt mij meer het soort dienstverlening van een uitvaartverzorger. Het lijkt mij ook moeilijk als gemeente om zo'n ruimte te exploiteren. Als u een voorziening in uw eigen stad wilt hebben, zou een verbouwing of aanbouw van het rouwcentrum mij logischer lijken. Maar ik ken de situatie ter plekke niet.

Voor de bouw van een uitvaarthuis is uiteraard een bouwvergunning nodig. Er is ook een vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig als er (koel)apparatuur van een bepaald kaliber wordt geplaatst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE